Cappelens detaljer fram i retten

Gjermund Cappelen i Oslo tingrett. Cappelen har erklært seg skyldig etter tiltalen.
Gjermund Cappelen i Oslo tingrett. Cappelen har erklært seg skyldig etter tiltalen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag vil statsadvokaten konfrontere Gjermund Cappelen med bevis fra de siste ukene før pågripelsen i desember 2013. Så blir dørene til retten trolig lukket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsadvokat Lars Erik Alfheim har nøye fulgt den lange tidslinjen som skal overbevise retten om at Gjermund Cappelen ikke lyver om at han både er en av norgeshistoriens største hasjsmuglere, og at en korrupt politimann har vært hans viktigste hjelpemidler. Ettersom statsadvokaten har kommet nærmere tiden for pågripelsen har bevisene blitt flere og spørsmålene mer detaljerte.

– Jeg skal stille masse spørsmål, men vi kan ikke spørre om alt som er kommet fram under kommunikasjonskontrollen. Vi skal trekke fram noe, så vil deler av materialet bli avspilt i retten på et senere tidspunkt, sier Alfheim til NTB.

Les også: Cappelen hevder Jensen mottok 700.000 på ett år

Rekordparti

Den siste tiden før Cappelen ble pågrepet hadde han nettopp fått inn et parti på over 300 kilo hasj fra Spania. Dette ble oppbevart delvis på to steder, og hele nettverket var i sving med å få varene ut til kundene før jul. Politiet i Asker og Bærum hadde på det tidspunktet en svært oppegående og hemmelig etterforskning på gang. For å lage uro i miljøet brøt de seg inn på det ene av lagrene og stjal 100 kilo hasj. Dette skapte forvirring og panikk før politiet slo til og pågrep Cappelen og flere andre om kvelden den 19. desember og videre dagen etter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Cappelen lite konkret om betaling til Jensen

Eirik Jensen ble ikke pågrepet før to måneder senere, trukket inn av Cappelen, som fortalte at han var Jensens kilde. Siden ga han en omfattende tilståelse til Spesialenheten for politisaker om at politimannen faktisk var en vesentlig del av hasjnettverket og skulle ha tjent opp mot 8 millioner kroner på samarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har ikke kommet direkte avslørende bevis under Cappelens forklaring som entydig sier at Jensen har hatt den rollen motparten hevder han har hatt.

– Tør ikke

Flere ganger under sin forklaring har Gjermund Cappelen avvist å svare på spørsmål med argumentet om at det vil true hans eller familiens sikkerhet. Det har særlig kommet når han ville blitt nødt til å avgi navn på personer bakover i leverandørkjeden. Hvem han har kjøpt alle tonnene med hasj fra i årenes løp. Men også når det har vært personer i hans egen krets, har Cappelen nektet å svare. Flere ganger til dommer Kim Hegers åpenlyse irritasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Cappelen måtte gå i tenkeboksen

– Jeg tør rett og slett ikke dommer, svarte Cappelen mandag da han fortalte om en reise og et møte i Berlin i begynnelsen av september 2013. Der skal det trolig skal ha vært spørsmål om hvitvasking eller på annen måte plassering av illegale penger.

For å beskytte både Cappelen og Jensen har rettsforhandlingene allerede flere ganger blitt holdt bak lukkede dører. Det er ventet at en slik sekvens vil holdes tirsdag ettermiddag når Spesialenheten vil be Cappelen komme med utdypende forklaringer på en rekke av punktene han allerede har fortalt retten om.