Cappelen lite konkret om betaling til Jensen

Gjermund Cappelen forklarer at han betalte plitimannen Eirik Jensen rundhåndet for å at han skulle ivareta sikkerheten rundt hasjnettverket han ledet i mange år.
Gjermund Cappelen forklarer at han betalte plitimannen Eirik Jensen rundhåndet for å at han skulle ivareta sikkerheten rundt hasjnettverket han ledet i mange år. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjermund Cappelen husker presist hva han betalte sjåfør og leverandør av et parti hasj til Norge før jul 2012. Eirik Jensen fikk også penger, mente han vagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uthvilt etter helgen svarte Gjermund Cappelen (50) mandag på nye spørsmål fra aktor Lars Erik Alfheim. Etter skuffende samarbeid med en ny leverandør i Nederland hadde han høsten 2012 også fått en kontakt i Spania.

Han fortaIte at det i desember kom hele 350 kilo hasj fra den nye leverandøren. Ettersom det var første levering fra den nye kontakten, måtte oppgjøret skje raskt. Sjåføren skal ha fått 1,2 millioner kroner da hasjen var tatt av lastebilen. Få dager senere kjørte Cappelen selv til Danmark hvor han betalte 3,7 millioner kroner inn i et såkalt havala-system.

Cappelen fortalte i retten at Eirik Jensen maste for å få penger. Han trengte penger til julegaver, hevdet Cappelen, som sa han møtte politimannen på Olavsgård nord for Oslo. Jensen pleide å få 500 kroner kiloen, og skulle således ha krav på 175.000 kroner etter den vellykkede innførselen fra Spania. Cappelen var derimot ikke sikker på hvor mye penger han hadde gitt til Jensen. Faktisk husket han ikke med sikkerhet om de hadde møttes i det hele tatt på det aktuelle tidspunktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vanskelig å være konkret

– Vi har møttes der ved noen anledninger, og det var helt naturlig at vi møttes der når jeg på vei til eller fra Gardermoen, sa Cappelen.

– Husker du at du ga ham penger, ville Alfheim vite.

– Som vi har vært inne på tidligere, er det fryktelig vanskelig å si helt konkret hvor mye han har fått ved hver enkelt anledning vi traff hverandre. Jeg mener at det ikke er tvil om at han får penger rett etter hver innførsel, og at det er derfor vi møtes, svarte Cappelen på spørsmålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommer Kim Heger tok opp temaet etter statsadvokaten. Han ga uttrykk for at han fant det merkelig at hasjhandleren husket så godt enkelte deler av oppgjøret, men var helt blank når det kom til hva han hadde betalt Jensen.

Samleside: Her finner du alt om saken mot Jensen og Cappelen

- En glipp

Statsadvokaten gikk gjennom en rekke innførsler våren og sommeren 2013. I denne perioden var Cappelen svært aktiv. Han arbeidet med å få inn flere mindre partier med hasj fra Danmark samtidig som han også vurderte større partier fra Spania. Mens de danske leverandørene kunne laste 50 kilo hasj i en personbil og legge i vei nordover, ville leverandøren i Spania helst bare sende av gårde større laster på 300–400 kilo på lastebil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det må være en viss mengde hvis det skal være noe poeng. Vet ikke om de ville kjørt så lite fra Spania som de gjorde fra Danmark, sa Cappelen.

I mai gikk det derimot galt. En forsendelse på 186 kilo fra Danmark ble stanset i Sverige. Svensk politi fant en tegning av et møtested i Oslo som Cappelen selv hadde tegnet. Han vedgår at det var han som hadde laget skissen over møtestedet på Maritim i Oslo, men at det aldri var meningen at denne skulle ha vært med dem som fraktet hasjen til Norge.

-Her har det skjedd en glipp. Jeg ga beskjed om at den lappen aldri skulle leveres ut. Det var totalt useriøst det opplegget. Etter dette henvendte jeg meg igjen til leverandørene i Spania, sa Cappelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store partier

Han reiste til Malaga og forhandlet om en ny transport som kom til Norge i midten av juni. Det skulle resultere i en innførsel på hele 438 kilo. Cappelen bekreftet at det dreide seg om verdier på om lag 20 millioner kroner som på nytt ble betalt med overføringer via havala-systemet fra København. Opptil 5 millioner kroner ble overført om gangen, fortalte Cappelen.

- Hvor stor plass tar 5 millioner kroner, undret meddommer Sven Olav Solberg.

- Det er en bag, en mindre bag, svarte Cappelen.

Les også:

Jensen: – Cappelen har vært utsatt for et sinnssykt press

Cappelen måtte gå i tenkeboksen etter epost

Dommeren undret seg over Jensens forklaring