Skuespilleren Björn Granath er død

DØD: Skuespiller Björn Granath, som her spiller IKEA-gründer Ingvar Kamprad i den norske komedien "Her er Harold" i 2014.
DØD: Skuespiller Björn Granath, som her spiller IKEA-gründer Ingvar Kamprad i den norske komedien "Her er Harold" i 2014. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske skuespilleren Björn Granath er død, 70 år gammel. Han var blant annet kjent fra de oscarbelønnede filmene "Pelle Erobreren" og "Ondskapen".

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Granath var ansatt ved Dramaten i Stockholm, og var i mange år et velkjent ansikt på både TV og film.

Det var Aftonbladet som først meldte om dødsfallet søndag. Til nyhetsbyrået TT opplyser familien at Granath døde etter kort tids sykdom.

Anna Hedelius, teaterkritiker i SVT, husker Björn Granath som en skuespeiller som tok sitt yrke på største alvor og med mye hjertevarme.

– Han var en utrolig allsidig skuespiller, elsket av folket. Han spilte teater og film med verdighet og høytidelighet, sier Hedelius som jobbet med Granath under oppsettingen av Romeo og Julie i 1992 ved Kungliga Dramatiska Teatern.
– Han var en veldig varm person. Men gjorde også en veldig fin rolletolkning av Brother Lorenzo, minnes hun.

Granath er også kjent fra sine roller som den gode pappaen i filmene om Lindgren-figuren «Madicken» og som den småhissige pappaen i «Selskapsreisen 2» der norske Jon Skolmen hadde en av hovedrollene sammen med filmseriens skaper Lasse Åberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2014 hadde han rollen som IKEA-gründer Ingvar Kamprad i den svarte, norske komedien «Her er Harold» der han ble kidnappet av en hardt prøvet møbelselger, spilt av Bjørn Sundquist.

Hans siste filmrolle er som den legendariske sportskommentatoren Bengt Grive i den kommende biografiske filmen «Borg/McEnroe» om rivaliseringen mellom tennisstjernene Björn Borg og John McEnroe.