Iran varsler militærøvelse med missiler

Foto: Omid Vahabzadeh / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den iranske revolusjonsgarden varsler at den vil bruke missiler i en militærøvelse lørdag, dagen etter at Washington innførte nye sanksjoner mot Iran. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Revolusjonsgardens nettside heter det at øvelsen holdes for å vise styrkenes "fullstendige beredskap til å håndtere truslene" og de "ydmykende sanksjonene" fra Washington.

- Ulike typer egenproduserte radar- og missilsystemer, kommando- og kontrollsentraler og systemer for cyberkrigføring vil bli brukt i denne øvelsen, står det videre.

Revolusjonsgarden har også publisert en liste over missiler som skal brukes. Av listen går det fram at det er kortdistansemissiler som skal skytes opp, missiler med en rekkevidde på opptil 75 kilometer.

Øvelsen skal gjennomføres i Semnan-provinsen øst for landets hovedstad Teheran.

Les også: Iran fnyser av Trump-advarsel

Iran med mottiltak etter USAs sanksjoner

Mottiltak

Lørdagens kunngjøring fra Revolusjonsgarden kommer dagen etter at USA innførte sanksjoner mot både enkeltpersoner og handelsnettverk som svar på en iransk missiltest forrige søndag. Missilet som da ble skutt opp, var ifølge amerikanske tjenestemenn et mellomdistansemissil som i testen fløy om lag 1.000 kilometer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Få timer før kunngjøringen fra Revolusjonsgarden omtalte USAs forsvarsminister James Mattis Iran som den staten i verden som gir mest støtte til terrorisme. Uttalelsen kom under et besøk i Japan.

Irans utenriksdepartement varslet på sin side fredag at Teheran vil komme med mottiltak som svar på de nye amerikanske sanksjonene. Det vil komme iranske restriksjoner rettet mot «personer og bedrifter som har hatt en rolle i dannelsen og oppbyggingen av ekstreme terrorgrupper i regionen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

–Navnene på personene og bedriftene vil bli kunngjort senere, heter det i uttalelsen fra departementet.

Les også: Fox News: Iran har gjennomført ny rakett-test

AP: USA innfører nye sanksjoner mot Iran

Nektes innreise

Selv om det ikke er avklart hvem som kommer til å bli rammet av Irans mottiltak, opplyser det statlige nyhetsbyrået IRNA fredag at en gruppe amerikanske brytere ikke får delta på en viktig turnering i landet. En talsmann for Irans utenriksdepartement sier en spesialkomité behandlet bryternes sak og endte med å gå imot besøket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske bryterforbundet sier de ikke har fått formell beskjed om avgjørelsen, men sier det er «ekstremt skuffet» over det forbundet kaller en «uakseptabel situasjon».

–Bryting handler om konkurranse og å møte hverandre med god vilje gjennom idretten og er ikke noe sted for å drive politikk, sier forbundet.

Iran har avvist at missiltesten forrige søndag er brudd på atomavtalen eller FN-resolusjoner.

Les også: USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver hardt ut mot Iran