Ukraina sier Russland skjøt med artilleri

Ukrainas FN-ambassadør hadde med seg bilder for å vise hvordan volden rammer i Øst-Ukraina. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix
Ukrainas FN-ambassadør hadde med seg bilder for å vise hvordan volden rammer i Øst-Ukraina. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas FN-ambassadør sier den russiske hæren og separatistene satte i gang den siste eskaleringen av volden i Øst-Ukraina med omfattende artilleriangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sivile på begge sider av frontlinjen har igjen havnet i kryssilden i Øst-Ukraina etter at kampene har blusset opp denne uken. Ifølge en talskvinne for det russiske utenriksdepartementet er flere sivile drept som følge av ukrainske angrep mot separatistkontrollerte Donetsk.

– Det kan ikke forsvares at den ukrainske hæren har gjennomført intense bombinger i områder der kvinner og barn befant seg natt til fredag, sier Maria Zakharova, talskvinne for Russlands utenriksdepartement.

– Barbari

Zakharova anklager ukrainerne for "barbari" og sier de bryter Genèvekonvensjonene.

Ukraina kommer med lignende anklager mot separatistene. Ifølge Ukrainas FN-ambassadør har separatistene gjort seg skyldige i krigsforbrytelser ved å angripe boligblokker og ødelegge sivil infrastruktur, noe som ifølge ambassadøren har ført til at 1.500 sivile måtte flykte ut i kulden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepene har vært rettet mot den regjeringskontrollerte industribyen Avdijivka, som ligger rett nord for Donetsk.

Soldater drept

Ukrainske myndigheter opplyste fredag at fire ukrainske soldater er drept i løpet av det siste døgnet. Blant de sårede er en britisk fotograf som skal ha fått en granatsplint i øyet.

Den stadig hissigere tonen mellom Russland og Ukraina kommer dagen etter at både EU og USA anklaget russerne for "aggresjon" i Øst-Ukraina.

Ukrainas FN-ambassadør Volodymyr Jeltsjenko har bedt Russland slutte å sende våpen til separatistene og holde seg til våpenhvileavtalen. Han anklager de russisk-støttede separatistene for å ha startet den siste opptrappingen ved å angripe infrastruktur i Avdijivka. Også arbeidere som forsøkte å reparere en ødelagt kraftledning, er blitt beskutt, ifølge FN-ambassadøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA fordømmer Russlands aggressive handlinger i Ukraina

Ber om observatører

Samtidig hevder Jeltsjenko at ukrainske regjeringsstyrker overholder våpenhvilen, og at de har fått ordre om kun å skyte for å besvare angrep fra russiskstøttede separatister

Han mener Russland og separatistene forsøker å undergrave fredsprosessen og Minsk-avtalen, og ber om utvidet internasjonal tilstedeværelse på bakken «for å forhindre slike provokasjoner i fremtiden».

Les også: Frykt for full krig i Øst-Ukraina