Cappelen måtte gå i tenkeboksen

Rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett. Cappelens forsvarer Benedict de Vibe sammen med Gjermund Cappelen i Oslo tingrett.
Rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett. Cappelens forsvarer Benedict de Vibe sammen med Gjermund Cappelen i Oslo tingrett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en epost til Gjermund Cappelen i 2012 skal Eirik Jensen ha sagt han ikke ville samarbeide lenger. - Jeg måtte tenke meg om, sa Cappelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svært detaljert gikk statsadvokat Lars Erik Alfheim gjennom alle tekniske spor politiet her funnet i etterforskningen av hasjimportøren og politimannen. Cappelen har avgitt en fullstendig tilståelse, men slipper ikke noe lettere unna spørsmålene enn hva Eirik Jensen gjorde i forrige uke.

I tenkeboksen

Punkt for punkt i tiltalen gås nøye gjennom og sammenholdes med de bevisene som er sikret i etterforskningen. Tekstmeldinger, epost, flybilletter og bompasseringer holdes opp mot forklaringen.

- Han skriver det har vært mye stress og at ting hadde vært uoversiktlig. ”Jeg kan ikke fortsette som før da firmaet krever mer ressurser”. Jeg syntes det var dumt at det hadde utviklet seg sånn og at det påvirket samarbeidet vårt, sa Cappelen.

-Jeg var enig med ham og måtte gå i tenkeboksen, sa Cappelen.

Hasjimportøren hadde slitt med leveransene hele det siste året og måttet returnere to innsmuglede partier med cannabis til leverandøren i Nederland. Han tapte penger, og personene i nettverket var utålmodige. Våren 2012 tok imidlertid sakene seg opp igjen, med bedre varer og flyt i salget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det ble ikke mer snakk om dette med Eirik. Det gikk over, sa Cappelen.

Ringte Tollvesenet

Litt tidligere på vinteren 2012 møtte Gjermund Cappelen to danske samarbeidspartnere i Oslo. De var blitt ble skygget av Tollvesenet da de traff Cappelen, som plukket dem opp i en bil og kjørte dem hjem til huset sitt i Bærum. Han oppdaget at de ble spanet på, kjørte de to danskene tilbake til byen og slapp dem av i sentrum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg snakket med Eirik, og han synes det var veldig trist at det hadde vært spaning på meg. Han ringte til Tollvesenet og fortalte dem at de ikke trengte å spane på meg for jeg hadde sluttet med ulovligheter for lenge siden, sa Cappelen.

- Han sa at jeg hadde fått besøk av to dansker som hadde vært innom og gitt meg noen tilbud, men at jeg hadde avslått det, for jeg drev ikke lenger med hasj, så det trengte de ikke bekymre seg for, sa Cappelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Penger på kaia

Under forklaringen torsdag kom Cappelen også inn på en annen episode som Eirik Jensen ble grundig utspurt av Spesialenheten om da han forklarte seg i saken. Spørsmålet var om Jensen og Cappelen møtte hverandre på Hjortneskaia 12. juli 2012, da politimannen skulle på motorsykkelferie med sin samboer. Jensen sa at møtet ikke ble noe av, men Cappelen sa det motsatte i retten.

- Jeg møtte dem rett ved innsjekkingsboksene ved Kiel-ferja, fortalte Cappelen.

- Husker du dette? spurte aktor.

- Dette husker jeg. Han fikk 10.000 kroner, sa Cappelen.

Elden: Historiefortelling

Dommer Kim Heger reagerte flere ganger i løpet av dagen over måten Cappelen tolker og forklarer Jensens tekstmeldinger for retten.

- Han har sagt flere ganger at han ikke er opptatt av hva Cappelen måtte mene og tro om Jensens svar. Det har ingen bevisverdi. Et vitnemål som går på å gjette seg til hva noe betyr, har liten verdi i en straffesak, så jeg forstår at dommeren er frustrert, sier advokat John Christian Elden til NTB.

Han gjentar at Eirik Jensen opplever Cappelens forklaring i retten som en historiefortelling tilpasset et manus som er blitt laget.