Nå går Donald Trump i strupen på Tyskland

NESTE UT? President Donald Trump anklager Tyskland for å utnytte USA. Det kan straffe seg.
NESTE UT? President Donald Trump anklager Tyskland for å utnytte USA. Det kan straffe seg. Foto: Jonathan Ernst / Reuters/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alarmklokkene ringer i Tyskland. President Trumps handelsrådgiver anklager Tyskland for å manipulere valutaen sin til skade for USAs interesser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er Tyskland nestemann ut etter Mexico og Kina til å bli offer for Donald Trumps vrede?

Hans handelsrådgiver Peter Navarro anklager i avisa Financial Times (bak betalingsmur) Tyskland for å «utnytte andre land i EU så vel som USA med en implisitt tysk Mark som er sterkt underpriset», skriver Navarro der.

I dette ligger en anklage om at Tyskland utnytter at fellesvalutaen euro, som i 1999 erstattet tyske Mark og de øvrige nasjonale valutaene, gir tysk næringsliv en utilbørlig konkurransefordel.

Resonnementet er at de mange landene i eurosonen som er svakere økonomisk stilt enn Tyskland, gjør at euroen er svakere enn det som ville vært naturlig for tysk økonomi.

Dermed kan tysk næringsliv eksportere til en billigere penge enn hvis landet hadde beholdt en sterk, tysk Mark, mens importen til Tyskland blir hemmet av at dollaren er tilsvarende dyrere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette gir tyske eksportører som BMW og Siemens en prisfordel som «stjeler etterspørsel» fra land som USA og Japan, skriver tidsskriftet Fortune.

Den tyske forbundskansler Angela Merkel tilbakeviser umiddelbart påstandene, og sier Tyskland alltid har gått inn for at Den europeiske sentralbanken opptrer helt uavhengig av politiske myndigheter, skriver Rheinische Post og andre tyske aviser.

Navarro hevder at det tyske handelsoverskuddet er en grunn til at en transatlantisk frihandelsavtale ikke blir inngått.

Også en av kandidatene til å bli USAs ambassadør til EU, Theodore Roosvelt Malloch, ønsker euro'en dit pepper'n gror.

Les: Trumps mulige ambassadør til EU skaper kuldegysninger i Brussel