Arbeiderpartiet med valgløfte: – Gratis fastlege til alle under 18 år

Fire blad Arbeiderpartiet: Torgeir Micaelsen, Ingvild Kjerkol, Christian Tynning Bjørnø og Stine Renate Håheim.
Fire blad Arbeiderpartiet: Torgeir Micaelsen, Ingvild Kjerkol, Christian Tynning Bjørnø og Stine Renate Håheim. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gratis fastlege til alle under 18 år er noe av det første vi skal fikse i regjering, lover Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartipolitikerne Torgeir Micaelsen, Ingvild Kjerkol, Christian Tynning Bjørnø og Stine Renate Håheim møtte ABC Nyheter i vandrehallen på Stortinget onsdag morgen.

I onsdagens spørretime utfordret elleve representanter fra Arbeiderpartiet regjeringen på ungdomspolitikk. Partiet mener regjeringen har sviktet ungdommene.

Arbeiderpartipolitikerne grillet regjeringen om mobbing, ungdomsproblemer og burgerspising

Følg spørretimen øverst i saken!

– Gratis fastlege

Overfor ABC Nyheter avslører Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, et av de første tiltakene partiet vil kjøre igjennom hvis de får makten etter valget i 2017.

– Vi skal fjerne egenandelen hos fastlegen for alle under 18 år, og gjøre terskelen for at ungdom skal kunne oppsøke hjelp lavere, sier Micaelsen.

– Gratis fastlege for ungdom opp til 18 år vil gjøre at flere søker hjelp tidlig slik at vi forebygger psykiske og fysiske lidelser. Det vil ikke koste mye penger og det vil være effektivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For mye prat, for lite handling

Forrige uke kom Elevundersøkelsen som viser at 39.000 norske barn mobbes på skolen.

– Det er på høy tid at kunnskapsministeren begynner å interessere seg for Djupedal-utvalgets tiltak mot mobbing, sier Ingvild Kjerkol til ABC Nyheter.

Arbeiderpartipolitikerne er kritiske til regjeringens arbeid mot mobbing.

– Hundre forslag kom for to år siden nesten ingenting er satt ut i praksis. Det er for dårlig. Vi ønsker beredskapsteam mot mobbing i alle kommuner og vi vil styrke skolehelsetjenesten med 200 øremerkede millioner, sier Christian Tynning Bjørnø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Altfor mange barn går gjennom skoledagen med en vond klump i magen. Det er alvorlig at mange av disse hverken blir sett eller får hjelp. Gang på gang stemmer regjeringen ned våre forslag i Stortinget til bekjempelse av mobbing. Foreløpig har det vært mye prat og lite handling fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, sier Bjørnø som sitter i Kirke- utdannings- og forskningskomiteen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke sa kunnskapsministeren til ABC Nyheter at kampen mot mobbing i skolen er hans viktigste oppgave.

Les om Røe Isaksens tiltak mot mobbing: – Min viktigste oppgave

I budsjetter for 2017 har regjeringen satt inn ekstra midler til kompetanseheving hos lærerne. Det totale innsatsen mot mobbing i 2017 er på 75 millioner kroner. Da skal 40 millioner av de heve kompetansen hos ansatte i skoleverket.

Arbeiderpartiet ønsket i sitt alternative budsjett å bevilge 100 millioner i en tiltakspakke.

– Vi har råd til både kunnskap og flere lærere. Vi trenger ikke prioritere slik regjeringen gjør, sier Stine Renate Håheim.

Bakgrunn: – Som tolvåring ønsket jeg å dø

Håheim vil spørre kunnskapsministeren hva han tenker om at Frp mener en sovende mann i en sofa med burgersøl på magen illustrerer unge på NAV.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I ytterste konsekvens bidrar det til å legitimere mobbing, sier Håheim til ABC Nyheter.

Kunnskapsministeren kunne ikke møte i spørretimen, derfor svarte miljø- og klimaminister på Håheims spørsmål.

– Å fremstille ungdom som burgerspisende slabbedasker er ikke pent, konkluderte Helgesen og omtalte det som uakseptabelt at voksne snakker nedsettende om ungdom i NAV.

– Derfor gjennomfører nå regjeringen flere tiltak. Et av de viktigste er kunnskap hos voksne i skolen, sa Helgesen.

– Paradokset er at det er et regjeringsparti som står bak omtalen av denne ungdomgsgruppen som trenger hjelp av samfunnet, svarte Håheim.