KrF-politiker:– Ta hele jordbruksmeldinga di tilbake, landbruksminister!

FRA JØLSTER: Trude Brosvik (KrF) ba Jon Georg Dale (Frp) trekke tilbake hele jordbruksmeldingen sin, på åpent møte i Skei 24. januar.
FRA JØLSTER: Trude Brosvik (KrF) ba Jon Georg Dale (Frp) trekke tilbake hele jordbruksmeldingen sin, på åpent møte i Skei 24. januar. Foto: Skjermdump / Regjeringen.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristelig Folkepartis fylkesleder i Sogn og Fjordane slutter seg til Bondelaget og krever at Jon Georg Dale trekker tilbake sin stortingsmelding om jordbrukspolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kristelig Folkeparti i Sogn og Fjordane er på linje med Bondelaget – send hele meldinga i retur.

Det sa fylkesleder Trude Brosvik da landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) og leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag tirsdag avholdt det første av en serie åpne møter om stortingsmeldingen Dale i desember la fram om regjeringens syn på framtidas jordbrukspolitikk.

– Jeg vil knørve hele meldinga, sa en forbitret geitebonde i salen, til regjeringens ønske om å fjerne markedsordningen som sikrer geitebøndenes avsetning for melk.

At en framtredende KrF-politiker går inn for det samme, er et sterkt signal fra ett av regjeringens støttepartier - eller som deres landbrukspolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal kaller det - «et konstruktivt opposisjonsparti».

Les også: Høyre med første retrett fra regjeringens jordbruksmelding

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem skal eie jorda?

– Du snakker om selveiende bønder. Hvis konsesjonsloven faller bort slik dere foreslår, hvem tror du vil kjøpe opp jorda, en storbonde, eiendomsspekulanter eller jaktinteressene? Jeg vet litt om dette etter 12 år som ordfører i Gulen, sa Brosvik på møtet i Jølster.

– Hvordan skal du få ikke bare selveiende, men også selvdrivende bønder? utfordret hun.

– Det er KrF og Venstre som har bestilt denne jordbruksmeldinga. Da er det underlig at KrF sier at jeg skal sende den i retur. Dere har fått det jeg ble bedt om, repliserte statsråd Dale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du har levert, men du har ikke levert på oppgaven du fikk av Stortinget, å oppnå viktige mål for jordbruket, bemerket lederen i Hordaland Bondelag, Frøydis Haugen.

Les også: Dale gir mer frislipp og fjerner målsetting for økologisk mat

Geitemelk til dyrefôr

Jon Georg Dale minnet om at forslaget om friere omsetning av landbrukseiendom for eksempel er myntet på å selge arealer til nabobruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men jeg foreslår ikke å ta vekk driveplikta. Eiere av areal er pålagt driveplikt, slår Dale fast.

For geitemelkens del påpeker Dale at 20-25 prosent av produksjonen har gått til dyrefôr.

– Det mener jeg er i strid med hovedprinsippet om å lage mat til folk. Vi har i årevis hatt en markedspolitikk som ikke har fått det til, sa Dale

Les også: Lundteigen (Sp) og Frp-statsråd Dale ble enige om én ting