«Kongens nei» ble ikke Oscar-nominert

Regissør Erik Poppe sier tilbudene står i kø etter suksessen med «Kongens nei». Se intervju i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske spillefilmen «Kongens nei» tapte kampen om å bli Oscar-nominert til beste fremmedspråklige film. Både det danske og svenske bidraget er nominert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske filmen kjempet om nominasjonen mot åtte andre filmer.

«Tanna» fra Australia», «Under sanden» fra Danmark, «Min pappa Toni Erdmann» fra Tyskland, «Forhushande» fra Iran og «En mann ved navn Ove» fra Sverige er filmene som skal kjempe om statuetten.

«It's Only the End of the World» fra Canada, «Paradise» fra Russland og «Løvetannbarn» fra Sveits nådde i likhet med den norske filmen, ikke opp.

– Ikke lei meg

Regissør Erik Poppe sier til NTB at han ikke er spesielt skuffet over utfallet.

– Hadde jeg vært yngre, og hadde jeg hatt andre gitte forutsetninger, hadde jeg blitt skuffet og lei meg. Men jeg var forberedt på alle løsninger, forklarer Poppe.

Han påpeker at «Kongens nei» egentlig ikke var tiltenkt et internasjonalt publikum, og at den allerede er solgt til en rekke land.

– Rett i amerikanernes hjerte

Det er særlig portrettet av en leder som tar ansvar for folket sitt, og setter folket før sin egen sikkerhet, som gjør at filmen har blitt lagt merke til i utlandet, mener Poppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har truffet amerikanerne midt i hjertet, og den treffer sikkert flere også. I en tid nå hvor vi har internasjonale ledere, som på mange måter nesten signaliserer det motsatte, hvor de plasserer seg selv i sentrum for sin makt. Det har rørt veldig, og det har altså gjort filmen relevant, sier han til NTB.

– Tilbudene renner inn

«Kongens nei» handler om angrepet på Norge i april 1940 og ultimatumet som kong Haakon ble presentert av den tyske krigsmakten: overgivelse eller døden.

Hittil har filmen blitt sett av 720.000 kinogjengere i Norge etter premieren 23. september i fjor.

– At vi bare kom hit. Så langt som vi gjorde nå. Det er jo en seier for oss, sier Poppe, før han legger til:

– Nå detter det inn tilbud fra både øst og vest. Men jeg insisterer fortsatt på at jeg er en norsk filmskaper.