– Trump er ikke en politiker man ønsker å ryke uklar med

Rex Tillerson (64) er mannen som kan endre verdens forhold til USA.
Rex Tillerson (64) er mannen som kan endre verdens forhold til USA. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal være forsiktig med å prøve å framstå som mer høyverdige eller moralsk dømmende enn USA. Det vil være en risikabel strategi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

USAs nye president Donald Trump har varslet en dramatisk omlegging av utenrikspolitikken. Men flere av dem han selv har pekt ut, står for motsatt politikk. I dag avgjør trolig Senatet om Rex Tillerson (64) blir USAs nye utenriksminister.

Ingen klima-partner

Tillerson avventer godkjenning fra Kongressen, men blir trolig lederen for USAs diplomati. Han er tidligere leder for verdens største oljeselskap, ExxonMobil.

Trumps team domineres av eldre menn fra det militære og næringsliv, med en merkbar lav andel politikere. Dynamikken mellom dem og Trump, og hvordan de kan påvirke ham, blir viktig, tror Romarheim.

Tillerson er klimaskeptiker.

– USAs tid som en konstruktiv partner i klimaforhandlingene, er trolig midlertidig over, sier Romarheim.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Business og politikk

Tillerson ønsker, i likhet med sin sjef, et bedret forhold til Russland, selv om han under høringene i Senatet har innrømmet at Russland utgjør en «fare». Romarheim kaller olje-veteranen en «superkapitalist», som sammen med Trump står for en ny utvikling i amerikansk utenrikspolitikk, med økt sammenblanding av handels- og sikkerhetspolitikk.

– Trump er mer opptatt av europeiske staters manglende finansiering av NATO, enn at Russland har annektert Krim, sier Romarheim.

Les også: Oljetopp med bånd til Putin kan bli USAs utenriksminister

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Provoserende

Men i den republikanskdominerte Kongressen sitter profilerte republikanere som står for en mer konservativ linje i utenrikspolitikken, blant annet i synet på Russland. De kan bremse Trump.

– Det er fullt mulig at Trump kan miste deler av eget parti fordi han mangler politisk fartstid og allianser. Selv om han har mye makt, vil han få trøbbel dersom han kommer i utakt med toneangivende republikanere i Kongressen, sier Romarheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reportasje: Alle presidentens menn

– Farlig

Forskeren har fulgt medieskikkelsen Trump i åtte år. Norge bør tre varsomt, mener han.

– Trumps strategi har i alle år vært å svare kraftig tilbake, og han vil framstå som en beinhard tøffing.

Trump har uttalt at ett av hans mål er å skape uforutsigbarhet om USAs intensjoner.

– Trump ønsker å være en leder som det er vanskelig å predikere. Dette er kanskje noe av det verste for små nasjoner som Norge. En uforutsigbar stat kan være en vanskeligere trussel å håndtere, sier Romarheim.

Relasjoner mellom land er ikke forretningsforhandlinger.

– Når man begynner å lefle med sikkerhetsgarantier på den måten som Trump gjør med NATO, sprer det enorm usikkerhet. Denne usikkerheten er ikke noe man enkelt kan reversere. Skaden er allerede skjedd, sier Romarheim.

– Står verden slik vi kjenner den for fall?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en legitim frykt. Den liberale verdensordenen er i markant tilbaketrekning. Men det begynte med Obama, som i praksis har gjennomført en amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Næringslivet inntar Det hvite hus

Ber Norge trå varsomt

Trump ønsker tøvær med Russland.

– Dersom det gis signaler til Russland om at selv om de har annektert Krim, vil alt være glemt et par år senere i Washington, setter det andre grensedisputter i fare. Det berører oss direkte. Dersom USA ikke gir slike negative signaler til Russland, mangler vi et USA som kan balansere mot russisk dominans, sier Romarheim, som mener Norge ikke har vært mer sikkerhetspolitisk utsatt siden den kalde krigen.

Les også: Trumps stabssjef: – Media er besatt av å rakke ned på Trump

– Øk pengestøtte til NATO

Romarheim mener Norge bør forfølge NATO-målet om to prosent finansiering. Trump anklager europeiske land for å underfinansiere NATO.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge har pengebingen full, og kan være en konstruktiv partner for USA ved å gå foran for å øke europeiske forsvarsinvesteringer. Det er en måte å blidgjøre Trump på, samtidig som vi øker Europas forsvarsevne. Her har USA, Norge og Trump samme interesser.

– Norge har prinsippsaker, som fredsdiplomati, som vi sier at vi står opp for?

– Dette er norske kjernesaker som vi må opprettholde. Trump er ikke en politiker man ønsker å ryke uklar med. Det er ikke noe poeng å klistre uenighet opp i panna på Trump, sier Romarheim.

Kommentar: Det er håpløst og vi gir oss ikke (Hege Ulstein)