Kirkemøtet legger siste hånd på vielsesritualet

På fjorårets kirkemøte stemte Kirkemøtets nyvalgte leder Kristin Gunleiksrud Raaum for at det skal lages nytt vielsesritual som passer for både homofile og heterofile. Forslaget ble vedtatt med tre firedels flertall, og i år skal selve liturgien vedtas.
På fjorårets kirkemøte stemte Kirkemøtets nyvalgte leder Kristin Gunleiksrud Raaum for at det skal lages nytt vielsesritual som passer for både homofile og heterofile. Forslaget ble vedtatt med tre firedels flertall, og i år skal selve liturgien vedtas.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En lang ørkenvandring er over når Kirkemøtet nå vedtar ord og tekster som skal brukes for å vie homofile. Nå håper mange at den nyskilte kirken kan få ro fra striden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om skillet mellom stat og kirke

* 1. januar ble Den norske kirke et selvstendig rettssubjekt og var ikke lenger en etat i staten.

* Om lag 1.700 prester, proster, biskoper og tilsatte ved bispedømmekontorene og i Kirkerådets sekretariat vil ikke lenger være embets- og tjenestemenn i staten, men ansatte i Den norske kirke.

* Statens finansiering av Kirken blir ikke lenger gitt som driftsbevilgning, men som et rammetilskudd som Kirkemøtet selv må disponere.

* Kirken må for første gang selv ta fullt arbeidsgiveransvar og kan også bli saksøkt.

* Menighetene vil fortsatt være selvstendige rettssubjekter, og kommunene vil fortsatt ha et finansieringsansvar overfor disse.

* Skillet ble vedtatt av Stortinget i 2008.

* En rekke grunnlovsendringer ble gjort i 2012 for å tilrettelegge for et skille.

* Formuleringen om at den evangelisk-lutherske tro er Norges statsreligion, ble fjernet. Det ble også kongens rolle som Den norske kirkes overhode og kravet om at halvparten av regjeringen må bekjenne seg til statens religion.

* Kongens bekjennelsesplikt til den evangelisk-lutherske kirke, ble imidlertid beholdt, etter sigende etter ønske fra kong Harald selv.

* Samtidig ble det innført en ny formulering om at Den norske kirke forblir Norges folkekirke og skal understøttes av staten.

– Veldig mange har gitt uttrykk for at de er glade for at denne saken får en løsning og at det blir fattet et vedtak. Mange har uttrykt håp om at vi ikke trenger å bruke så mye energi på denne saken, sier Kirkemøtets leder Kristin Gunleiksrud Raaum til NTB.

– Andre er skuffet og har sagt de kommer til å fortsette å kjempe imot. Det er det også rom for, fortsetter Raaum.

Et nytt konservativt nettverk markerte søndag sin motstand mot den nye liturgien. Nettverket har laget et opprop som skulle framføres i et utvalg av landets kirker, ifølge Dagen.

Oppropet lyder: «Den norske kirke står ved et historisk veiskille. Onsdag starter årets Kirkemøtet i Trondheim. Der vil trolig en helt ny lære om ekteskap, familie og barn bli innført.»

Gard Sandaker-Nielsen, som leder Åpen Folkekirke, sier prestene står fritt til å forkynne det de mener er riktig, men ber dem tenke seg om. Han mener oppropet kan bidra til ytterligere splittelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye bibelvers

Kirkemøtet går av stabelen i Trondheim neste uke, for første gang siden organisasjonen ble skilt fra staten. Den norske kirkes øverste organ vedtok i fjor at det skal utvikles en ny liturgi. Nå har forslagene vært på høring, og verket fullføres når liturgien nå vedtas.

En liturgi beskriver hvordan seremonien skal foregå og hvilke bibelvers som kan brukes. Det nye vielsesritualet er ganske likt det gamle, opplyser Raaum, men prestene får nå flere tekster å velge blant.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gamle liturgien kan fortsatt brukes. Men Første Moseboks ord «til mann og kvinne skapte han dem», egner seg ikke så godt når paret er av samme kjønn. Derfor får prestene nå bruke andre bibelvers enn før.

– De har stor vekt på at ekteskapet er en relasjon mellom to mennesker, og understreker betydningen av kjærlighet, sier Raaum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier det har vært viktig at den nye liturgien kan brukes av alle par, så det ikke bare blir en slags «ekstra» liturgi for likekjønnede par, ved siden av den gamle liturgien.

Etter en lang strid, og etter Åpen folkekirkes seier ved kirkevalget i 2015, får nå altså homofile mulighet til å gifte seg i kirken på lik linje med andre par.

Riktignok kan en prest nekte å vie to av samme kjønn, men det skal ikke hindre paret i å få utført seremonien i den kirken de ønsker.

Les også: 15.000 har meldt seg ut av Kirken på fire dager

Over 40.000 utmeldte

Det siste året har folk meldt seg ut av Den norske kirke i hopetall. Over 41.400 meldte seg ut i fjor, mens 3.200 meldte seg inn.

Raaum sier de ikke har spurt om årsaken til utmeldingene, men kommer med tre forklaringer. Først og fremst kan en ny nettløsning som gjør det enkelt å melde seg ut, være en forklaring. Løsningen ble lansert i august, og samme måned meldte nesten 26.000 seg ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En del har nok også meldt seg ut i protest mot at kirkemøtet i april i fjor vedtok at homofile kan få gifte seg i kirken. I løpet av denne måneden meldte 2.800 mennesker seg ut.

I tillegg mener hun det er en gruppe som har stått oppført som medlemmer selv om de ikke skulle vært det.

– Det er en naturlig korrigering av et medlemsregister som ikke har vært korrekt, konkluderer Raaum.

3,8 millioner mennesker står som medlem i Den norske kirke, som altså siden nyttår ikke lenger er en statskirke. Da trådte grunnlovsendringen, som sier at Den norske kirke er Norges folkekirke, i kraft.

Les også:

Norske kirkeklokker skal ringe for Syria og Irak

Kirke og stat klar for tvetydig skilsmisse