UDI tror norsk flyktningkvote fylles før sommeren

Det tidligere Smart Club-bygget ved Råde i Østfold ble omgjort til ankomstsenter for flyktninger. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Det tidligere Smart Club-bygget ved Råde i Østfold ble omgjort til ankomstsenter for flyktninger. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlendingsdirektoratet anslår at Norge vil klare å fylle kvoten på 1.500 asylsøkere fra EUs relokaliseringsprogram i løpet av første halvår i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Større grupper med asylsøkere er igjen på vei til ankomstsenteret i Råde. Rundt 200 oppholder seg nå på mottaket, melder NRK Østfold.

– På torsdag kom det en gruppe på 180 flyktninger, de fleste fra Syria og Eritrea, sier distriktsleder for Røde Kors i Østfold, Anders Lervold, til NRK.

Han ber folk melde seg som frivillige til senteret for å hjelpe til.

Les også: UDI intensiverer jakten på juksere

Relokalisering

Stortinget besluttet i desember 2015 at Norge skulle ta imot i alt 1.500 asylsøkere – 750 i 2016 og 750 i 2017. Dette er mennesker som kommer til Norge gjennom EUs såkalte relokaliseringsprogram og altså ikke overføringsflyktninger fra FN.

Denne flyktningdugnaden er et forsøk på å avhjelpe Italia og Hellas, ved at personer som har søkt om beskyttelse blir overført til et annet europeisk land og få asylsøknaden behandlet der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nektes jobb etter 17 år i Norge

Tregt i fjor

I fjor høst fikk regjeringen kritikk av opposisjonen på Stortinget for tempoet i gjennomføringen av flyktningdugnaden. Avtaler med Hellas og Italia ble undertegnet på våren, og i juli ble UDI, PST og Politidirektoratet bedt om å legge til rette for mottak av nye asylsøkere.

Likevel kom de første asylsøkerne til Norge gjennom relokaliseringsprogrammet først i oktober, noe KrF-leder Knut Arild Hareide mente skyldtes manglende vilje fra regjeringens side.

Justisdepartementet hevdet på sin side at forsinkelsen i hovedsak skyldtes at det tok tid å gjennomføre identitetsavklaring og sikkerhetssjekk av asylsøkerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stadig flere får familiegjenforening

Kommer i mål

Utlendingsdirektoratet har statistikk som viser at det i perioden 1. oktober til 11. januar var kommet 314 asylsøkere gjennom relokaliseringsprogrammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av disse kom 217 i desember alene, 216 av dem fra Eritrea.

Stortingets forutsetning om at 750 skulle komme i 2016 og 750 skulle følge i 2017, er med andre ord ikke innfridd. Men kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo sier til NTB at UDI regner med at alle de 1.500 vil være på plass i Norge innen utgangen av juni.

– Neste pulje som er planlagt er en gruppe syrere i slutten av januar. Deretter kommer det rundt 250 i måneden, sier UDIs leder på Ankomstsenter Østfold, Knut Jostein Berglyd, til NRK.

Per 11. januar var det flest eritreere blant de nyankomne, 236 i tallet. 64 var fra Syria og tolv var statsløse. Det kom også én fra Irak og én fra Den sentralafrikanske republikk.

Les også: – Europa står overfor en ny flyktningebølge

Rekordhøy bruk av midlertidig opphold for enslige asylbarn