Norsk milliardær hyller Trump

«Thank you for taking democracy back to the people. Put a limit on the number of lawyers in Washington. Good luck! E.R.», twitret den norske milliardæren Endre Røsjø.
«Thank you for taking democracy back to the people. Put a limit on the number of lawyers in Washington. Good luck! E.R.», twitret den norske milliardæren Endre Røsjø. Foto: Knut Falch / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Takk for at du bringer demokratiet tilbake til folket», skriver en av Norges rikeste menn, Endre Røsjø, i en twittermelding etter innsettelsen av Donald Trump som USAs neste president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har ikke manglet på reaksjoner etter at Trump overtok presidentembetet etter Barack Obama.

Mens mange har uttrykt frykt og uro for hva som nå kommer, er andre mer optimistiske. Noen er også full av beundring for hva Trump kan utrette i verdens mektigste land.

– Mange har vel gått lei av den kaffedrikkende møte-politikeren som er mest opptatt av etterlønn og ny pensjonsordning, og som aldri har gjort noe innbringende i det virkelige liv, sier Røsjø i en kommentar til E24.

Les også: Trump er allerede i gang

Trump: Makten til folket

– Håper Trump går tilbake til sine virksomheter

Røsjø er rangert som nummer 53 på Kapitals liste over Norges rikeste. 72-åringen, som blant annet er kjent som storaksjonær i P4, styreleder i investeringsselskapet Centennial og driver av obligasjonsfondet Pinemont Securities, hadde i 2016 en estimert formue på 3.850 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overfor E24 sammenligner Røsjø USAs nye president med den svensk-norske kong Karl Bonde som regjerte på 1400-tallet.

– Etter å ha gjort en god jobb med å snu rundt på en rekke problemer, takket han av for å gå tilbake å drive gården sin. Vi får håpe at Trump gjør jobben og klarer å delegere en god del til sine nye medarbeidere, og at han går tilbake til sine private virksomheter når jobben er gjort, sier Røsjø.

Les også: Putins talsmann – Det vil ta måneder å arrangere Trump-møte

Informasjon fjernet fra nettstedet til Det hvite hus

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Hareide frykter Trumps knyttneve

Blant norske politikere er meningene delte om Trump etter hans første tale som president.

– Vi hadde håpet at Trump ville strekke ut en hånd – til hele USA og til hele verden. Men han valgte konfrontasjonen og at USA skal være seg selv nok. La oss håpe at den knyttneven han løftet til slutt ikke blir stående som signalet på det han kommer til å gjøre, sa KrF-lederen., sa Hareide i en tale til KrFs landskonferanse på Lillestrøm lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han la til at USA selv vil bli den største taperen dersom Trump velger en politikk som går i isolasjonistisk og proteksjonistisk retning.

Les også: Trumps tale var den korteste på 40 år

Donald Trump innsatt som president

Ap tror ikke Trump gjør Norge mindre trygt

Arbeiderpartiet venter seg ikke et større sikkerhetspolitisk linjeskifte med Donald Trump som president. Utenrikspolitisk talsperson Anniken Huitfeldt er mer urolig for handel, klima og likestilling.

Hun var overrasket over tonen i Trumps innsettelsestale fredag.

– Jeg håpet at han ville forsøke å opptre mer forsonende, men det vi fikk høre var enda en tale i valgkampmodus, sier Huitfeldt.

USA-ekspert Svein Melby konstaterte fredag at innholdet i talen er blodig alvor for Norge og viste til at Trumps varsler om å sette Amerika først kan føre landet i en mer isolasjonistisk og proteksjonistisk retning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil i så fall gå utover USA selv, mener Huitfeldt og viser til at de store stegene som landet tok i etterkrigstiden, skjedde i en tid med utbredt internasjonalt handelssamarbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Skottene nekter å betale for Trumps golf-mur

Erna Solberg: – Jeg kommer til å savne Obama

SV: – Fjernet alle illusjoner

President Donald Trumps tale bør være et varsku til norske politikere om at reell endring er i vente, mener SV-leder Audun Lysbakken.

– Dette var en tale som fjernet alle illusjoner. Trump vil ikke ligne på noen annen amerikansk president, og vi står foran store politiske forandringer, sier Lysbakken til NTB.

Trumps hovedpoeng i talen var å sette USA først igjen. Det må bety en fornyet forsvars- og sikkerhetspolitisk debatt her hjemme, mener han.

– Vi må være klare til å ta et større ansvar selv og bli mindre avhengige av USA. Vi må regne med at det blir flere konfrontasjoner internasjonalt når det gjelder spørsmål om klima, likestilling og andre områder der Norge har engasjement som er stikk motsatt av det Trump forfekter, sier Lysbakken.