Hareide med tre rette mot Høyre

– Vi ryker uklar i for mange saker som er grunnleggende for oss, sier Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide om samarbeidet med Frp.
– Vi ryker uklar i for mange saker som er grunnleggende for oss, sier Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide om samarbeidet med Frp. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF-leder Knut Arild Hareide avlyser Erna Solbergs drøm om en firepartiregjering, refser ulveminister Vidar Helgesen og er skuffet over Høyre i saken om tvillingaborter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hareides tale til KrFs landskonferanse på Lillestrøm lørdag omfattet et tredelt oppgjør med det største regjeringspartiet. Først ropte han ulv.

– Statsråden har malt seg inn i et hjørne. Alle som var med på ulveforliket er satt i en vanskelig situasjon, fastslo han.

Hareide mener stortingsforliket fra i fjor vår skapte ro om det brennbare spørsmålet inntil klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) like før jul sa nei til lisensfelling av 32 ulver.

– KrF holder fast ved at bestandsmålet gjelder og må følges opp. Nå gjelder det å finne en måte å løse saken på. Det er regjeringens ansvar, sa han.

Les også: Hareide sier Solberg må velge: Frp eller sentrum

Avviser regjeringsdrøm

I talen sa KrF-lederen på nytt tydelig nei til statsminister og Høyre-leder Erna Solbergs uttalte drøm om en borgerlig firepartiregjering. KrF avviser å sitte i samme regjering som Frp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ryker uklar i for mange saker som er grunnleggende for oss, sa Hareide og viste til flyktningpolitikk, bistand, alkoholpolitikk, bioteknologi og aktiv dødshjelp.

Så kom konklusjonen:

– Jeg legger merke til at Høyre fortsatt snakker om en firepartiregjering etter valget i 2017. Men dette har vi avklart. Det er uaktuelt å gå inn i en firepartiregjering med Høyre, Frp og Venstre etter valget, sa han.

KrFs landsstyre vedtok i fjor høst at partiet vil arbeide for en regjering som består av Høyre og «flest mulig sentrumspartier».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hareide frykter Trumps knyttneve

Skuffet over Høyre

Hareide var også tydelig i sin tale når han kom inn på spørsmålet om fosterreduksjon. Denne uken avviste stortingsflertallet et forslag fra KrF og Senterpartiet om å stramme inn lovverket på dette punktet.

– Tvillingaborter er ikke etisk forsvarlig og burde være forbudt, sa Hareide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han framholdt at gravide fra Danmark og andre land der dette er forbudt, nå kommer til Norge for å få utført slike inngrep.

– Hvor mange henvendelser fra utenlandske kvinner må komme for at regjeringen skal se behovet for å stramme inn? spurte KrF-lederen, før han igjen rettet skytset mot Høyre:

– Det er ikke overraskende at Ap og SV ikke støttet vårt forslag i Stortinget. Men Høyres håndtering er desto mer skuffende, fastslo han.

Les også: KrF-lederen med bredside mot Listhaug

Distriktspolitikk

Også i spørsmålet om tilbakekalling av statsborgerskap er KrF på kollisjonskurs med regjeringspartiene, som i denne saken ser ut til å bli påført et nederlag i stortingssalen.

– Jeg vil gi honnør til SV, som fremmet forslaget om at tilbakekallelse må skje gjennom domstolsbehandling. Men det var viktig for KrF å styrke det med forslag om fri rettshjelp og foreldelsesfrist, sa Hareide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tilkjennega også bekymring for det samlede trykket som regjeringens politikk har påført distriktene i denne perioden.

– Summen av alle endringer, reformer og omstruktureringer som denne regjeringen har satt i gang, er utfordrende for Distrikts-Norge, sa Hareide, som understreket at KrF støtter mange av reformene.

– Men summen er jeg bekymret for, gjentok han.

Les også: Hareide: – Ikke en invitasjon til sentrum