Gambias valgtaper får kniven på strupen

Menneskemengder jublet i Gambia da Adama Barrow ble tatt i ed som ny president i landet. Den sittende presidenten Yahya Jammeh tvinges nå til å trekke seg tilbake og forlate landet. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix
Menneskemengder jublet i Gambia da Adama Barrow ble tatt i ed som ny president i landet. Den sittende presidenten Yahya Jammeh tvinges nå til å trekke seg tilbake og forlate landet. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vestafrikanske ledere gjør et siste forsøk på å overtale Gambias valgtaper Yahya Jammeh til å gi fra seg makten. En flernasjonal afrikansk styrke har allerede rykket inn i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Guineas president Alpha Condé og Mauritanias president Mohamed Ould Abdel Aziz kom fredag til Gambias hovedstad Banjul for å prøve å få Jammeh til å skifte mening.

Egentlig var siste frist satt til klokken 12 lokal tid. Men i likhet med tidligere frister ble denne utsatt, siden presidentene ikke kom seg av gårde før sent på formiddagen.

– En fredelig løsning er absolutt i vår interesse. Vi har nok konflikter i Afrika som det er, sa Aziz før han og Condé satte seg på flyet til Banjul.

Les også: Vestafrikanske ledere anerkjenner valget i Gambia

Stiller krav

Så langt har Jammeh klamret seg til makten, selv om han tapte presidentvalget for halvannen måned siden.

I forhandlinger med den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS torsdag skal han ha godtatt å trekke seg på to betingelser: Amnesti for alle forbrytelse han måtte ha begått i løpet av sine 22 år ved makten, og tillatelse til å bli boende i Gambia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette var ikke akseptabelt for ECOWAS, som mener Jammeh nå må ut av landet. Blir han værende, vil det true Gambias politiske stabilitet, mener ECOWAS' leder Marcel Alain de Souza. I stedet er planen å gi ham tilbud om asyl i et annet land.

Krysset grensene

Soldater fra Senegal, Ghana, Nigeria og flere andre vestafrikanske land krysset torsdag Gambias grenser, uten å møte motstand. Etter noen timer stanset de framrykkingen for at Jammeh skulle få en siste sjanse til å gi seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis ikke samtalene fører fram, vil Jammeh bli hentet med makt, advarer de Souza.

– Men inntil siste minutt tror vi det er mulig å få til en løsning basert på dialog, sier han.

Innsatt på ambassade

Mannen som vant presidentvalget i Gambia, Adama Barrow, avla torsdag president-eden på den gambiske ambassaden i Senegal. I sin tale ba han Gambias hær om ikke å prøve å stanse maktskiftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gambiske forsvarssjefen skal ha gjort det klart at han ikke vil gripe inn i konflikten og forsøke å slå tilbake den flernasjonale styrken. Flere avdelinger i Republikanergarden, som har ansvaret for Jammehs personlige sikkerhet, skal ha skiftet side.

Over 45.000 mennesker har flyktet fra landet de siste dagene, ifølge FN. Mange har vært redde for at det skal bryte ut væpnet konflikt. Jammeh befinner seg angivelig fortsatt i presidentboligen i Banjul.