Tidligere IRA-leder er ferdig med politikk

Sinn Féin-politiker og tidligere viseførsteminister Martin McGuinness trekker seg fra det politiske liv i Nord-Irland grunnet sykdom. Foto: ITN / AP / NTB scanpix
Sinn Féin-politiker og tidligere viseførsteminister Martin McGuinness trekker seg fra det politiske liv i Nord-Irland grunnet sykdom. Foto: ITN / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sinn Féin-politiker Martin McGuinness trekker seg fra politikken grunnet sykdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser 66-åringen torsdag. Han sier samtidig at han i framtiden håper å kunne ble en «ambassadør for fred, enhet og forsoning».

McGuinness var viseførsteminister i den nordirske selvstyreregjeringen fram til han trakk seg 9. januar. Det førte til at regjeringen kollapset. Det blir nyvalg i Nord-Irland 2. mars.

– Jeg har alltid ment at forsoning er det neste nødvendige steget i fredsprosessen, sier McGuinness i en uttalelse.

McGuinness var en av lederne i IRA på starten av 1970-tallet. Blant annet ble han i 1973 pågrepet og fengslet i flere måneder etter at han ble stoppet med over 100 kilo eksplosiver og om lag 5.000 patroner i bilen sin.

Senere ble 66-åringen politiker og en nøkkelspiller forhandlingene om Langfredagsavtalen i 1998, en avtale som dannet grunnlag for fredsprosessen i Nord-Irland.