Barn blant de savnede etter snøskred i Italia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst to barn er blant de opptil 30 personene som er savnet og fryktes omkommet etter at et hotell i Abruzzo-regionen i Italia ble begravd i et snøskred.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Redningsmannskaper frykter at skredet kan ha blitt utløst av jordskjelvene som rystet Italia allerede onsdag morgen, noe som i så fall betyr at de savnede kan ha ligget begravd i snøen i minst 24 timer, skriver Il Messaggero.

Skredet traff et hotell i småbyen Farindola i Abruzzo-regionen i det sentrale Italia. På grunn av vanskelige forhold og store snømengder klarte ikke redningsmannskapene ta seg fram til hotellet før ved 04-tiden natt til torsdag.

Da ankom en alpin redningsgruppe stedet, og de sa tidlig at det «var mange døde».

Reddet livet

22 gjester, hvorav to barn, og sju ansatte fryktes begravd av snømassene og bygningsrestene.

Provinsadministrasjonen i Pescara har så langt ikke gått ut med informasjon om antall ofre, men de bekrefter at en omkommet mann er hentet ut av hotellbygningen, skriver La Repubblica.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To av hotellgjestene er brakt til sykehus med alvorlige, men ikke livstruende skader. Den ene av dem, 38 år gamle Giampiero Parete, sier til italienske medier at han overlevde fordi han hadde gått for å hente noe i bilen før skredet traff. Han ble begravd i snøen, men klarte å grave seg løs og ta seg inn i bilen for å vente på redningsmannskapene, og han slo alarm om skredet.

Paretes kone og to barn er fortsatt savnet.

Ifølge kringkasteren Rai sendte et par som bodde på hotellet, en SMS med teksten"hjelp, hjelp, vi fryser i hjel» til redningsmannskapene. Det er foreløpig ikke kjent hvem de to er, eller hva som har skjedd med dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelige forhold

Skredet skal ha flyttet hotellet ti meter, ifølge italienske medier. Foto: VIGILI DEL FUOCO
Skredet skal ha flyttet hotellet ti meter, ifølge italienske medier. Foto: VIGILI DEL FUOCO

Sivilforsvaret i Italia omtaler skredet som «enormt» og søkearbeidet som «meget vanskelig», og ifølge nyhetsbyrået ANSA ble hotellet fullstendig begravd av snø og trær som ble revet med på veien nedover. Kun en liten åpning var igjen, og det var gjennom den de første redningsmannskapene tok seg inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ropte høyt, men fikk ingen svar, sa redningsmannskapene, som tok seg fram ved hjelp av ski, ifølge La Repubblica.

Ambulanser og andre redningstjenester var ikke i stand til å ta seg fram til hotellet torsdag formiddag, og i løpet av dagen har det blitt jobbet på spreng for å rydde vei gjennom to meter med snø.

Redningsarbeidet har startet. Foto: Italian Mountain Rescue Handout / EPA
Redningsarbeidet har startet. Foto: Italian Mountain Rescue Handout / EPA

– Ingen indikasjoner

Hotellet ligger om lag 45 kilometer fra kystbyen Pescara i det sentrale Italia.

Det er foreløpig ingen indikasjoner på at nordmenn er tatt av snøskredet som traff hotellet, opplyser Utenriksdepartementet.|

– Den norske ambassaden i Italia følger opp saken og skal jobbe videre med lokale myndigheter, opplyser pressevakt Ane Lunde til NTB.

I løpet av fire timer rammet fire jordskjelv, alle med en styrke på mer enn 5, sentrale deler av Italia onsdag. Snøskredet ble trolig utløst som følge av skjelvene.

I tillegg til de savnede på hotellet, er en eldre mann funnet omkommet i en sammenrast bygning i provinsen Teramo i Abruzzo.

Abruzzo-regionen

* Region i midtre Italia, som ligger mellom fjellkjeden Appenninene og Adriaterhavet.

* Omfatter provinsene L'Aquila, Chieti, Pescara og Teramo, med et samlet areal på 10.794 kvadratkilometer og en befolkning på 1,3 millioner.

* Hovedstaden er L'Aquila, største by er Pescara.

* Mesteparten av regionen er et fjellandskap som omfatter Appenninenes høyeste topp, Monte Corno, 2.912 meter over havet. Landskapet flater ut ned mot den smale kystsletta langs Adriaterhavet.

Kilde: Store norske leksikon