Mer uvær i vente i nord

Natt til torsdag var det ikke mulig å kjøre E6 over Saltfjellet. Arkivfoto: Statens vegvesen / NTB scanpix
Natt til torsdag var det ikke mulig å kjøre E6 over Saltfjellet. Arkivfoto: Statens vegvesen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stormen i nord, som holder veier stengt og ferjer ved kai, fortsetter fram til fredag kveld, ifølge Meteorologisk institutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk må ta hensyn til lokalt vanskelige kjøreforhold. I kyst- og fjordstrøkene i Finnmark, Troms og Nordland venter vi kraftige byger og vindkast. Bygene kommer i form av snø og sludd, utdyper vakthavende meteorolog Justyna Wodziczko ved Meteorologisk institutt overfor NTB.

Hun sier uværet som blant annet holder E6 over Saltfjellet stengt og ferjer ved kai, vil fortsetter utover store deler av fredagen.

Det eneste området der uværet letter fredag, er Helgeland.

Uværet isolerer befolkning i Kautokeino

– Jeg tenker på beredskapssituasjonen, og frykter at noen får et illebefinnende nå. Eller at fødende kvinner som normalt skal til Alta, ikke kommer seg dit. Flyplassen er for så vidt også utilgjengelig, og jeg frykter at det vil sette folk i livsfare, sier Kautokeino-ordfører Johan Vasara til iFinnmark.

Alle veier som fører ut av Kautokeino, bortsett fra til Finland, er stengt i uværet som herjer torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærmeste sykehus er i Rovaniemi i Finland.

– Det er fem timer unna, og dette er en total uakseptabel situasjon. Vi krysser fingrene for at ingenting alvorlig skjer. Vi har påpekt i alle år at ting kan skje om vi bli avskåret fra omverdenen sånn som nå, utdyper Vasara.

Også i Tromsø var fastboende fra Risvika og nordover på Kvaløya isolert torsdag kveld isolert, ifølge Nordlys.

21 flyavganger innstilt

Torsdag kveld innstilte flyselskapet Widerøe i alt 21 avganger i Finnmark, ifølge iFinnmark.

Det er glatte veier og vanskelige kjøreforhold på en rekke strekninger nord i landet torsdag kveld. I alt 23 veistrekninger er stengt. Det er også kolonnekjøring på tolv strekninger, opplyser avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

E6 over Saltfjellet er stengt på ubestemt tid.

Trafikalt er det først og fremst Nordland som er rammet av uværet, selv om det på enkelte strekninger i Troms meldes om kraftig snøfall, isete veier og vanskelige kjøreforhold. Flere veier er stengt eller har kolonnekjøring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag kveld er fortsatt E6 stengt over Kvænangsfjellet, noe som innebærer at det ikke er mulig å benytte den viktigste ferdselsåren mellom Troms og Finnmark.

Hurtigruten kansellerer

Flere ferjeavganger har vært berørt av uværet.

Hurtigruten har kansellert flere seilinger i Nord-Norge som følge av uværet, opplyser Nordlys.

Hurtigruteskipet MS Lofoten skulle seile nordover fra Trondheim til Folda onsdag kveld, men kapteinen besluttet at været var for dårlig til å krysse havstrekket.

Skipet med de om lag 90 gjestene om bord ble nødt til å bli værende i Trondheim hele torsdag, før det setter kursen nordover. Alle anløp nordover er dermed kansellert fram til skipet legger til kai i Tromsø fredag ettermiddag.

Avventer været

Tidlig torsdag ettermiddag opplyste rederiet at flere av skipene nordover må avvente værforholdene: MS Nord-Norge avbryter nordgående seiling ved Honningsvåg, og seiler sørover fra Hammerfest i henhold til ruteplanen fredag.

Dessuten avslutter MS Kong Harald seilasen nordover i Hammerfest fredag, og går til Alta for å vente på bedre vær. Skipet vil etter planen seile sørover i oppsatt rute søndag formiddag.