Ap: Jensen jukser med jobbtall

Marthinsen (Ap): – Regjeringen har konsekvent bommet med sine spådommer om norsk økonomi.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Siv Jensen (Frp) mener regjeringens politikk har bidratt til å skape 80.000 nye jobber siden 2013. Arbeiderpartiet avviser regnestykket og mener hun jukser med tall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ap fortsetter sin negative omtale av utviklingen i norsk økonomi, fastslo Jensen da hun møtte i Stortingets spørretime onsdag.

Basert på det hun beskrev som «helt ferske tall» fra Statistisk sentralbyrå, viste hun til at samlet sysselsetting har økt med over 30.000 fra 2013 til 2016. Samtidig falt sysselsettingen med 50.000 i petroleumsrelaterte næringer i samme periode.

Det innebærer at det samlet ble skapt 80.000 nye jobber som ikke er knyttet til oljen, ifølge Jensen, som la til at de fleste jobbene er kommet i privat sektor.

– Talljuks

Regnestykket kom overraskende på Arbeiderpartiet, som i utgangspunktet gikk til angrep på finansministeren for manglende tiltak mot stigende arbeidsledighet.

Finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen mener Jensen jukser.

– At den samlede jobbveksten er på 30.000, er det eneste vi vet med sikkerhet. Anslaget fra SSB om at 50.000 jobber er borte fra petroleumsnæringen, er ikke statistikk, men en analyse. At finansministeren sauser dette sammen og konkluderer med 80.000 nye jobber, er rett og slett å jukse med tall, sier Marthinsen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun viser til at det meste av jobbskapingen kom fra 2013 til 2014.

– Det er veldig spesielt å høre finansministeren snakke om lysning i norsk økonomi når de tre siste kvartalene som vi har tall fra, viser en nedgang i antallet arbeidsplasser på 11.000, anfører hun.

Les også: Høyre-topp sprer falske nyheter på Twitter

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviser

Finansminister Siv Jensen (Frp) tilbakeviser påstandene om juks fra Arbeiderpartiet.

– I vår regjeringsperiode har det vært skapt jobber hvert år, til tross for at norsk økonomi har vært hardt rammet av oljenedgangen, sier Jensen i et innlegg som ble lagt ut på departementets hjemmesider onsdag ettermiddag.

Tidligere på dagen presenterte DNB Markets en rapport som anslår at norsk økonomi er over kneika, men at oppturen blir moderat. Banken anslår en vekst på 1,3 prosent i år.

– Oppsvinget ligger an til å bli tregt, og vi tror arbeidsledigheten heller vil stige enn falle, heter det i Økonomiske utsikter 2017.

DNB Markets anslår en ledighet på 4,9 prosent i 2017, 5 prosent i 2018 og 2019, før den ventes å avta noe i 2020.

Les også: Søviknes åpner for nestledervervet i Frp