Bekymret Jensen fikk ikke kontakt med Cappelen

Aktor Kristine Schilling fortsatte sin eksaminering av Eirik Jensen i Oslo tingrett tirsdag. Bildet er fra andre dag av rettssaken da Eirik Jensen avgir forklaring.
Aktor Kristine Schilling fortsatte sin eksaminering av Eirik Jensen i Oslo tingrett tirsdag. Bildet er fra andre dag av rettssaken da Eirik Jensen avgir forklaring. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at politiet i Asker og Bærum pågrep Gjermund Cappelen like før juli 2013, forsøkte Eirik Jensen å få tak ham i en rekke ganger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For åpne dører i Oslo tingrett presset Spesialenheten den pensjonerte politimannen hardt for opplysninger fra tiden mellom tidspunktet da Gjermund Cappelen ble tatt av politiet i den superhemmelige Operasjon Silent 19. desember 2013 og til han selv ble pågrepet i slutten av februar 2014.

Politimannen visste ikke hvorfor kilden hans ble taus. I ukene etter forsøkte han gjentatte ganger å oppnå kontakt med Cappelen. Aktor Kristine Schilling fra Spesialenheten undret på om ikke Jensen var bekymret for hva som kunne ha skjedd med Cappelen.

– Jo, jeg husker ikke dette, men i utgangspunktet var vi en fase i et prosjekt hvor Cappelen hadde en sentral rolle og jeg hadde ikke greid å få kontakt med ham, svarte Jensen.

Samleside: Her finner du alt om saken mot Jensen og Cappelen

Til slutt forsto han at kilden hans satt i varetekt etter å ha lest hasjsaken i lokalavisen. Da ødela han telefonen han hadde brukt i kontakten med Cappelen. Sim-kortet ble brukket og telefonen kastet på et ukjent sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet hadde sikret over 760 tilfeller av kommunikasjon mellom de to tiltalte på Jensens telefonen. I retten kunne ikke Schilling forstå hvorfor Jensen måtte ødelegge en telefon som politiet brukte.

– Telefonen var brent. Da ble sim-kortet knekt og telefonen kastet, svarte Jensen og henviste til at dette var vanlig praksis for alle erfarne informantbehandlere i politiet når en kilde havnet i trøbbel med politiet.

Les også:

Brukte Cappelen som markør for politispanere på kurs

VG: Cappelen hjalp Jensen med å løse slottstyveri

Eirik Jensen fikk munnkurv om hemmelig jobb