Oslo katolske bispedømme tapte mot staten

Fra politiaksjonen mot Oslo katolske bispedømme i februar 2015.
Fra politiaksjonen mot Oslo katolske bispedømme i februar 2015. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo katolske bispedømme tapte søksmålet mot staten, som har krevd tilbakebetalt 40 millioner kroner i medlemsrotsaken. – Vi er skuffet over dommen, uttaler bispedømmet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bispedømmet må ifølge dommen fra Oslo tingrett også betale statens sakskostnader på 421.000 kroner, skriver Vårt Land.

Oslo katolske bispedømme stevnet staten da Kulturdepartementet opprettholdt kravet fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Pengene hadde de fått fra medlemmer som ikke hadde meldt seg inn selv i det norske trossamfunnet som Oslo katolske bispedømme formelt er.

Vurderer anke

Dommen slår fast at Oslo katolske bispedømme ikke har rettskrav på at staten etterbetaler støtte for «medlemmer» trossamfunnet ikke visste om per 1. januar i vedkommende år.

Bispedømmet har ikke avgjort om dommen ankes.

– Vi er skuffet over dommen, men tar den til etterretning og skal nå bruke den nærmeste tiden til å lese domspremissene grundig, sier administrativ leder Lisa Wade.

Les også: Oslo katolske bispedømme vedtar ikke millionbot

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Millionforelegg

Bispedømmet ble i slutten av november ilagt et forelegg på 1 million kroner for medlemsjuks fordi ansatte i perioden fra 2011 til 2014 brukte telefonkatalogen til å finne fram til personer med «katolsk-klingende navn». Deretter innhentet de fødselsnummeret til disse personene og oppga dem som medlemmer i årlige søknader om statsstøtte.

Lisa Wade understreker at bispedømmet ikke gikk til sak mot staten for å forsvare «telefonkatalogmetoden» og at det har beklaget ved gjentatte anledninger.

Straffesak for retten

Bispedømmet mener de ikke har gjort seg skyldige i grovt bedrageri, slik påtalemyndigheten mener, og dermed vil denne saken også havne i retten som en straffesak.

Også økonomisjefen og den daglige lederen i bispedømmet må møte i retten. Saken mot biskop Bernt Eidsvig er henlagt fordi statsadvokaten mener det ikke kan bevises at han hadde kjennskap til det som foregikk under hans ledelse.