Sylvi Listhaug: – Mange velger å tolke det jeg sier i verste mening

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er lei av rasismebeskyldningene.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er lei av rasismebeskyldningene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandrings- og integreringsministeren mener norsk presse sjeldent skriver om regjeringens integreringspolitikk, og er bekymret for hvordan debatten i Norge utvikler seg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) slår tilbake mot beskyldninger om rasisme.

Abid Raja (V) sa mandag til VG at Listhaug «fremmer hverdagsrasismen» og ikke lykkes i integreringen.

– Det å si at å stille krav og være tydelig på hva som forventes av dem som får opphold i Norge som grunnlag for hverdagsrasisme mener jeg bidrar til å undergrave hva rasisme faktisk er, sier Listhaug til ABC Nyheter.

Statsråden mener stemplingen av «alt mulig som rasisme» gjør at begrepet mister sin kraft og innhold.

– Det synes jeg er uheldig, fordi jeg mener det er viktig å bekjempe rasisme. Han trekker frem at jeg har sagt «yte for å nyte» som et eksempel på rasisme. Det er i bunn og grunn det samme som «gjør din plikt – krev din rett» som er et gammelt slagord. Hvis man mener det er hverdagsrasisme i det, må jeg si jeg er bekymret for hvordan debatten i Norge utvikler seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Listhaug mener det er «interessant» at Raja roste kong Harald da han sa Norge «ikke kunne ta i mot hele Afrika.»

– Det er jo også interessant å se at Raja som roste kongen som folkelig da han sa at vi ikke kan ta i mot hele Afrika til Norge mener det er forferdelig når jeg sier at vi ikke kan ta imot hele den tredje verden til Norge og Europa, sier Frp-statsråden til ABC Nyheter.

Bakgrunn: – Raja mener Listhaug svikter i integreringen

– Tolker det jeg sier i verste mening

UDIs vedtak om frata Mahad Adib Mahamud retten til å jobbe i Norge etter 18 år i landet, har fått samarbeidspartier og opposisjonen til å kritisere Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Listhaug sier hun vil fortsette å fronte en streng asylpolitikk.

– Jeg tror det er mye omtale og debatt fordi det er viktige spørsmål som folk flest bryr seg om. På én side er det enkeltsaker som engasjerer veldig, og på den andre siden er det mange som er bekymret for langsiktig hvilke konsekvenser det vil ha om vi fører en slepphendt asyl- og innvandringspolitikk i Norge. Jeg tror de aller fleste imidlertid er enige om at vi trenger en streng og rettferdig asylpolitikk, og det står jeg beredt til å fronte også når fokuset er vanskelige enkeltsaker som jeg selvsagt ikke kan gå inn i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandrings- og integreringsministeren mener mange tolker det hun sier i verste mening.

– Jeg mener at mange velger å tolke det jeg sier i verste mening og fremstille det som noe annet enn det jeg reelt sett sier. Det hadde nok hjulpet om debatten tok utgangspunkt i hva jeg faktisk sier.

Les også: Stadig flere får familiegjenforening

Venstre-topper åpner for å bryte samarbeidet

Til VG sier Abid Raja at han er «en av mange i Venstre som balanserer i vurderingen av om vi på vårt landsmøtet i vår fortsatt bør støtte et Frp i regjering. Hvis Listhaug får lov til å ture frem, er sjansene store for at jeg og mange i Venstre vil vende regjeringen ryggen i vår».

Abid Raja sier Venstre fort kan bryte med Frp og regjeringen. Foto: Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Abid Raja sier Venstre fort kan bryte med Frp og regjeringen. Foto: Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Krefter i Venstre peker på deg som en faktor til at de trolig ikke vil støtte en regjering. Hva tenker du om dette og samarbeidet med Venstre?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min oppgave er å sørge for å gjennomføre den innvandrings- og integreringspolitikken som er vedtatt i Stortinget. Vi har som mål å kunne hjelpe flest mulig og det gjør vi ved å ha kontroll på tilstrømningen til Norge. Lave ankomster i år gav oss muligheten til å bevilge 500 millioner kroner mer til hjelp i Syrias nærområder som kan brukes til skolegang for barna, helsehjelp og andre nødvendigheter. Jeg mener de fire ikke- sosialistiske partiene har fått til gode resultater på mange områder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaugs popularitet øker

– Få vil skrive om integreringspolitikk

Overfor VG forsvarer statsminister Erna Solberg Listhaugs integreringspolitikk.

– Jeg er helt uenig med Abid Raja i at hun ikke jobber med integreringsspørsmål. Men det er en utfordring at når hun snakker om integrering, så er det ikke så mange som er interessert i å skrive om det, sier Solberg.

Også Listhaug sier hun merker mindre medietrykk om saker som omhandler integrering.

– Vi merker mindre medietrykk omkring saker som angår integrering. Det er mange av kritikerne som sier at jeg bruker for lite tid på integrering, men det ser ikke ut til at de har fått med seg at vi leverte en integreringsmelding med 69 nye tiltak til bedre integrering som fikk bred tilslutning i Stortinget. Det har vært et kjempeløft for integreringen både med ressurser, nytenking og det å stille krav under denne regjeringen. I årets statsbudsjett har regjeringen satset nesten 500 millioner kroner mer på ulike integreringstiltak, sier Listhaug videre til ABC Nyheter.

For to uker siden kritiserte Venstre bruken av begrenset opphold for mindreårige.

Les saken: – Ikke Stortingets vedtak

Les det store intervjuet med Listhaug: – Jeg sover godt om natten