Israel og Palestina avkreves svar om tostatsløsning

Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault var søndag vert for en internasjonal fredskonferanse for Midtøsten. Foto: Thomas Samson / AP / NTB scanpix
Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault var søndag vert for en internasjonal fredskonferanse for Midtøsten. Foto: Thomas Samson / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De 70 landene på fredskonferansen for Midtøsten i Paris ber israelerne og palestinerne om å fornye løftet om en tostatsløsning på konflikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutterklæringen fra søndagens konferanse ber deltakerlandene begge parter i konflikten om «offisielt å gjenta sin forpliktelse til tostatsløsningen og på den måten ta avstand fra dem som tar til orde for å avvise denne løsningen».

Kravet er et stikk til den israelske regjeringskoalisjonen, som i økende grad beskyldes for å gå i retning av én stat.

– Tostatsløsningen trues av bosetningene og volden i regionen, sier Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault.

Alle ingredienser for en ny opptrapping av konflikten er fortsatt der, advarer han.

Søndag kveld gikk Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) ut og ønsket tostatsløsningen velkommen. Generalsekretær Saeb Erekat understreket «behovet for å avslutte den israelske okkupasjonen».

PLO oppfordret vertsnasjonen Frankrike «til umiddelbart å anerkjenne staten Palestina med Øst-Jerusalem som hovedstad», samt at alle de rundt 70 landene som deltok på Paris-møtet å «anerkjenne Palestina i likhet med Israel».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia nekter å undertegne

Storbritannia reserverte seg og nektet å undertegne en felles erklæring om en forhandlet tostatsløsning på den israelsk-palestinske-konflikten på toppmøtet i Paris.

En britisk UD-talsmann opplyser at britene hadde en «særegen reservasjon» på fredskonferansen for Midtøsten i Paris fordi den fant sted uten israelske og palestinske representanter, og «kun få dager før overgangen til en ny amerikansk president».

Storbritannia har derfor kun deltatt på forhandlingene som observatører, sa talsmannen.

Britenes vegring mot å sende en høyerestående delegasjon til Paris ble allment sett på som et tegn på Londons ønske om å være på godfot med Donald Trumps påtroppende administrasjon.