Nektes jobb etter 17 år i Norge

– De som jukser seg til opphold og statsborgerskap må avdekkes og sendes ut, skriver integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) på Facebook.
– De som jukser seg til opphold og statsborgerskap må avdekkes og sendes ut, skriver integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) på Facebook. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter 17 år i Norge har UDI fratatt Mahad Adib Mahamud retten til å jobbe i Norge. De mener han lyver om hvor han opprinnelig kommer fra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er fra Brumunddal! Men plutselig, over natten, har jeg blitt en utlending. En statsløs mann, sier bioingeniøren Mahad Adib Mahamud til TV2.

14 år gammel kom han som enslig, mindreårig asylsøker til Norge. Etter hvert skaffet han seg utdanning og stiftet familie.

De siste årene har han hatt fast jobb som bioingeniør på Ullevål sykehus.

Nå er alt snudd på hodet. 20. januar mister han arbeidstillatelsen. Statsborgerskapet er inndratt. Huset i Nittedal er solgt.

Statsløs uten rettigheter

Selv om Mahad har dokumenter som viser at han er fra Somalia, mener UDI at han ikke snakket sant da han fikk norsk statsborgerskap. UDI hevder han opprinnelig kommer fra nabolandet Djibouti, noe myndighetene i Djibouti avviser.

Nå blir han statsløs. Uten rettigheter.

– Hvorfor skal jeg sendes på gata? Kan jeg ikke bare få bidra. Nå kan jeg ikke gå til lege om jeg blir syk. Jeg har ikke personnummer som kan bevise hvem jeg er, sier 30-åringen til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre: – Ren Kafka-prosess

Venstre-leder Trine Skei Grande
Venstre-leder Trine Skei Grande

Venstre-leder Trine Skei Grande er opprørt.

– Dette er en ren Kafka-prosess. Vi kan ikke holde på slik i Norge at folk blir fratatt statsborgerskapet uten lov og dom. Dette er en person som er godt integrert i Norge, og som er en nøkkelperson i norsk helsevesen. Jeg stusser veldig på ressursbruken når slik folk forfølges på denne måten, sier Grande til VG.

– Listhaug: Fornuftig og rettferdig

Integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) nekter å la seg intervjue om saken, men skriver på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«De som jukser seg til opphold og statsborgerskap må avdekkes og sendes ut. Det er både fornuftig og rettferdig. Det er god rettssikkerhet i dagens system», skriver Listhaug, og fortsetter:

«TV2 fremstiller dette som en hjerterå sak, og jeg forstår godt hvorfor folk reagerer! Det er ikke slik at folk blir fratatt statsborgerskapet uten bevis. Det er også slik at de kan ta saken videre til både Utlendingsnemnda og domstolene.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs Heikki Holmås reagerer slik:

– Det å frata noen statsborgerskapet er noe av det mest alvorlige en stat kan gjøre. Vi må sikre rettsikkerheten til de som får staten mot seg. Derfor er det viktig at det er at er domstolene som fatter denne behandlingen, sier Holmås til TV 2.

Kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i UDI har ikke ønsket å kommentere saken lørdag kveld.