Polen ønsket amerikanske styrker velkommen

Se video fra seremonien i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en offisiell seremoni ønsket Polen 3.500 amerikanske soldater velkommen til landet, i det forsvarsministeren omtalte som oppfyllelsen av en polsk drøm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en viktig dag for Polen, for Europa og for vårt felles forsvar, sa statsminister Beata Szydlo på lørdagens seremoni i byen Zagan vest i Polen.

Seremonien fant sted 23 år etter at de siste sovjetiske styrkene forlot Polen. Den markerte samtidig et historisk øyeblikk, ettersom det er første gang vestlige styrker blir utplassert på en kontinuerlig basis på NATOs østre flanke.

– Vi har ventet lenge på dere. Vi ventet i tiår, og noen ganger føltes det som om vi var etterlatt alene. Noen ganger mistet vi nesten håper, sa Polens forsvarsminister Antoni Macierewicz.

Les også: Amerikanske soldater ruller inn i Polen til Putins forargelse

Polen får ny smekk over fingrene fra EU

3000 soldater, 87 stridsvogner

Også flere andre steder i Polen har det blitt holdt flere arrangementer for å ønske amerikanerne velkommen.

Amerikanske soldater på lørdagens seremoni i Polen. Foto: Krzysztof Zatycki / AP
Amerikanske soldater på lørdagens seremoni i Polen. Foto: Krzysztof Zatycki / AP

Operasjonen innebærer at over 3.000 amerikanske soldater, 87 stridsvogner og over 500 andre militære kjøretøy skal stasjoneres i Polen, Estland, Latvia, Litauen, Romania, Bulgaria og Ungarn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var USAs avtroppende president Barack Obama som i 2015 beordret utplasseringen for å berolige NATO-allierte i Øst-Europa etter Russlands annektering av Krim-halvøya.

Russland har reagert kraftig på utplasseringen, og Kreml-talsmann Dmitrij Peskov har uttalt at Russland ser på det som en trussel mot landets sikkerhet.

Les også: Lech Walesa vil kaste Polen ut av EU