NASA: – Svært vellykket batteribytte på romstasjon

NASA-astronaut Shane Kimbrough (til venstre) og hans franske kollega Thomas Pesquet jobber for å bytte batterier på Den internasjonale romstasjonen.
NASA-astronaut Shane Kimbrough (til venstre) og hans franske kollega Thomas Pesquet jobber for å bytte batterier på Den internasjonale romstasjonen. Foto: Foto: NASA / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Astronautene fra Den internasjonale romstasjonen (ISS) gjennomførte en «feilfri» romvandring, der de plugget inn nye og bedre batterier på romstasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NASA-astronaut Shane Kimbrough trakk fredag i romdrakten sammen med sin franske kollega Thomas Pesquet, som gjennomførte sin første romvandring.

I nærmere seks timer debuterte Pesquet med en ifølge NASA svært vellykket operasjon, der han og Limbaugh byttet ut tre ti år gamle nikkel-hydrogen-batterier med moderne litium-ionbatterier. Dette er samme type teknologi som brukes i mobiltelefoner og mye annet. Batteriene er festet på utsiden av stasjonen og blir ladet av solcellepaneler.

De to astronautene fortsatte en jobb som ble påbegynt i forrige uke, og fikk bistand av romstasjonens robothjelper. Roboten kalles Dextre, og har 3 meter lange armer som fjernstyres fra kontrollsentralen i Houston.

De nye batteriene var ifølge NASA en helt nødvendig langsiktig oppgradering av stasjonens elektriske system.