– Irakiske styrker inntar universitetet i Mosul

Irakiske styrker fortsetter den møysommelige offensiven for å drive IS ut av Mosul. Foto: AP / NTB scanpix
Irakiske styrker fortsetter den møysommelige offensiven for å drive IS ut av Mosul. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske soldater har inntatt universitetsområdet i Mosul, som IS hadde omgjort til en militærbase.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialsoldatene skal ha tatt kontroll over deler av universitetsområdet fredag morgen. Dette beskrives som en viktig taktisk seier i kampen mot ekstremistgruppa IS, som lenge har kontrollert storbyen Mosul.

Irakiske regjeringsstyrker, kurdiske peshmerga-styrker og allierte militsgrupper har de siste månedene forsøkt å gjenerobre Mosul. De får støtte fra kampfly fra USA og andre vestlige land.

Universitetsområdet ligger øst i Mosul, Iraks nest største by som er delt i to av elva Tigris.

Mosul ble erobret av IS sommeren 2014, og den store militæroffensiven for å gjenerobre byen ble innledet i midten av oktober.

Regjeringsstyrkene og deres allierte har imidlertid møtt langt hardere motstand enn forventet, og IS kontrollerer fortsatt den vestlige delen av byen.

Les også: Professor: – Frigjøring av Mosul vil ikke bety fred

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hollande tror på Mosul-seier om få uker

Rasert av IS

Universitetsområdet som ble erobret fredag, er i stor grad rasert, blant annet etter å ha blitt bombet av amerikanske fly fordi USA fryktet at IS skulle benytte laboratoriene der til å produsere kjemiske våpen.

IS har benyttet en rekke offentlige bygg som militærbaser i Mosul, og det er uklart om universitetsområdet fortsatt var i bruk til dette.

Tidligere i måneden la amerikanske fly et sykehus i ruiner, men dette var ikke lenger i drift og var omgjort til en militærbase for IS.

Les også: Gatekampene i Mosul kan vare i månedsvis

IS-motstand kraftig svekket i Mosul