Bruker Mengeles levninger i skolen

Josef Mengeles levninger brukes til undervisning i rettsmedsin ved Universitet i Sao Paolo i Brasil. Se video i vinudet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Josef Mengele var en av 2. verdenskrigs verste mordere. Knoklene hans har nå fått et samfunnsnyttig liv i Brasil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I mer enn 30 år har levningene til den tyske legen Josef Mengele, som utførte grusomme eksperimenter på jøder i Auschwitz, ligget urørte i en blå plastpose i Sao Paulos medisinske institutt i Brasil.

Les også: Auschwitz-bokholder fikk ikke medhold i anke

– Et nyttig pedagogisk verktøy

Dr. Daniel Romero Munoz, som ledet gruppa som identifiserte Mengeles levninger i 1985, har nå funnet en måte å bruke beinrestene på.

For flere måneder siden fikk ledelsen av den medisinske avdelingen på instituttet tillatelse til å bruke levningene i sine rettsmedisinske forelesninger.

Studentene ved instituttet får i dag lære ved å studere Mengeles knokler ved å koble dem til livshistorien om mannen som ble kalt «Dødens engel».

– Mengeles liv på rømmen og mysteriet rundt hans oppholdssted er en del av det som gjør hans ben til et nyttig pedagogisk verktøy, sier Munoz, som tror knoklene kan ha stor nytte for studentene ved instituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: «Nazi-bestemor» tiltalt for oppvigleri i Tyskland

– Svært viktig

Mengele døde for nesten fire tiår siden da han druknet utenfor kysten av Sao Paulo. Da hadde han vært på rømmen i fire år og levde i skjul, mens han ble forfulgt for alle eksperimentene han utførte på fanger i konsentrasjonsleire, og for alle de tusenvis av jødene han sendte til gasskamrene under 2. verdenskrig.

Etter å ha studert den gale doktorens hodeskalle fant Munoz blant annet et lite hull i Mengeles venstre kinnbein, som var et resultat av langvarig bihulebetennelse.

– Det er noen identifikasjonselemeter i disse knoklene som er svært viktige for dannelsen av nye rettsmedisinske leger. Derfor er det grunnleggende å kunne vise disse tingene og la studentene våre få denne muligheten til å studere en virkelig sak, sier Munoz.

Munoz forteller at at et tysk par som tok vare på Mengele i Brasil sa til politiet at han ofte led av abscesser i tennene som han selv behandlet med et barberblad.

Les også: Polens regjering godkjenner ny holocaust-lov