Brukte Cappelen som markør for politispanere på kurs

OSLO 20170110. Rettssaken mot den korrupsjonstiltalte ekspolitimannen Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Gjermund Cappelen sammen med sine forsvarere Benedict de Vibe (tv) og Kaja de Vibe Malling i Oslo tingrett tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OSLO 20170110. Rettssaken mot den korrupsjonstiltalte ekspolitimannen Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Gjermund Cappelen sammen med sine forsvarere Benedict de Vibe (tv) og Kaja de Vibe Malling i Oslo tingrett tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Eirik Jensen (59) skulle holde kurs om hvordan politimenn skulle operere undercover og drive spaning, valgte han å bruke Gjermund Cappelen som markør for kursdeltakerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor Kristine Schilling i Spesialenheten for politisaker syntes det åpenbart var pussig at Jensen tok inn sin kriminelle kilde som markør for politifolk på spaningskurs i 1999. Tidligere har Jensen under rettssaken fortalt at han ikke lenger hadde noe særlig kontakt med Cappelen etter at han ble droppet som operativ informant høsten 1993.

Les også: Saken mot Jensen og Cappelen - dag 4

– Våget beslutning

Jensen har forklart Oslo tingrett at kontakten med Cappelen var liten på slutten av 1990-tallet, og på den bakgrunn syntes aktoratet det var spesielt at politimannen trakk inn sin kriminelle kontakt på et kurs i spaning og undercover-arbeid for kommende politifolk.

– Når du bruker Cappelen i denne rollen som markør, tenkte du det var lurt å vise ham disse ansiktene eller var det andre ting, undret Schilling.

– Det var en våget beslutning på det tidspunktet, forteller Jensen, som sier at tilbakemeldingene fra deltakerne var gode, selv om det var et utradisjonelt kurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jensen svarte at det var en avgjørelse som var tatt i samarbeid med politimannen som ledet kurset. Det kom ingen reaksjoner fra kursdeltakerne.

Les også: Saken mot Jensen og Cappelen - dag 3

Trakk på smilebåndet

Spesialenheten fortsetter utspørringen med å konfrontere Jensen med senere tidspunkter hvor det har vært kontakt mellom politimannen og hasjsmugleren. Bare året etter rollen som markør på politikurset, tok Cappelen kontakt med politiet. Han hadde to politimenn fra Asker og Bærum politidistrikt som spanet på ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slik jeg forsto det, ble Cappelen rimelig raskt klar over at han ble spanet på, fortalte Jensen.

Jensen fortalte at Cappelen selv fortalte om episoden i ettertid og syntes det var morsom. Den endte med at Cappelen ringte politiets sentralbord og ba om å bli satt over til spaningsleder, hvorpå Cappelen spurte: «Er det meg dere ser etter?»

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva gjorde du, spurte Schilling

– Jeg tror jeg trakk på smilebåndet

Les også: Saken mot Jensen og Cappelen dag 2

Dårlig forhold

Schilling lurte på om Jensen visste hvorfor tjenestemenn fra Asker og Bærum spanet på Cappelen, men det visste ikke politimannen. Han utelukket imidlertid ikke at Asker og Bærum politidistrikt selv var interessert i å rekruttere Cappelen som sin informant. Til det var de for sent ute ettersom Jensen og Oslo-politiet allerede sju år tidligere hadde vervet ham til rollen.

– Forholdet mellom de to kollegene i nabodistriktet, Cappelen og meg, var ikke noe bra etter at de klar over at Cappelen var rekruttert av meg, sa Jensen.

Les også: Preget Eirik Jensen hadde mange støttespillere i salen

Press om penger

Tidligere torsdag presset Schilling Jensen knallhardt om pengebruk, skjulte kontanter og sikkerhetsopplegget han hadde omgitt seg med over mange år. Eirik Jensen syntes åpenbart det var ubehagelig å snakke om penger, selv om han hevder å ha legitime kilder for alle pengene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialenheten legger ikke skjul på at de mener kontantene Jensen har hatt tilgjengelig, opptil 400.000 kroner om gangen, skal ha stammet fra hans samarbeid med hasjsmugler Gjermund Cappelen.

Jensen på sin side mener alt har sin naturlige forklaring i et livslangt forhold til kontanter, og at han parallelt med jobben som politimann, har drevet med kjøp og salg av antikviteter, utført dykkeoppdrag i båthavner og fikset motorsykler som han solgte videre med gevinst.

Les også: Jensen-saken i retten: Innbitt kamp om troverdighet

Elden om hasjavtale: – Dette er bare tull

Cappelen i retten: – Uhorvelig mye penger