Sp vil ha lov om god handelsskikk på plass

HANDELSKIKK: Sps Geir Pollestad tar til orde for politisk styring av handelsbransjen.
HANDELSKIKK: Sps Geir Pollestad tar til orde for politisk styring av handelsbransjen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) tar til orde for å få en lov om god handelsskikk på plass for å bringe orden i dagligvarebransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Butikkjedene utnytter at vi har en regjeringen som ikke har politisk vilje til å styre dagligvareaktørenes makt, sier Pollestad, som leder i næringskomiteen på Stortinget, til Nationen.

Uttalelsen kommer i etterkant av at Rema 1000 sier de ønsker å knytte seg tettere til noen leverandører og kutte ut andre.

Pollestad peker på at en lov om god handelsskikk kunne styrt bransjen bedre.

– En slik lov vil kunne bidratt til mer åpenhet og mer kontrollerte og ryddigere forhandlinger, som vil gi offentligheten mer kunnskap om disse prosessene, mener han.

I 2015 ble et forslag om en lov om god handelsskikk støttet av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne, men de borgerlige partiene stemte det ned.

Loven skulle bidra til større åpenhet om dagligvarebransjen og regulere forholdet mellom leverandører og dagligvarekjedene.

– Det er behov for en lov om god handelsskikk, og andre tiltak for å styre og tvinge dagligvarekjedene til å være et formidlingsledd for nye produsenter, enten de er små eller store, sier Pollestad.