SD-politiker anklager meteorologer for propaganda

VÆRSTRID: Svenske meteorologer bør få mindre å rutte med, så de kun kan melde om været og ikke bruke midler på klimapropaganda, mener Sverigedemokraterna. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
VÆRSTRID: Svenske meteorologer bør få mindre å rutte med, så de kun kan melde om været og ikke bruke midler på klimapropaganda, mener Sverigedemokraterna. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverigedemokraterna (SD) foreslår budsjettkutt for Sveriges meteorologiske institutt, fordi partiet hevder instituttet driver med ensidig omtale av klimaforandringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SDs miljøpolitiske talsperson Martin Kinnunen sier til Altinget.se at det foreslåtte budsjettkuttet på 11 millioner svenske kroner dreier seg om å rendyrke meteorologenes virksomhet. Ifølge ham har dagens måte å arbeide på som formål å påvirke folks oppfatning om klimaendringer. Kinnunen påpeker at prognosene rundt endringer er usikre og at det finnes mange faktorer som påvirker klimaet. SMHI tilbakeviser påstandene om at de har en agenda:

– Vi er en ekspertmyndighet, og vi legger fram vitenskapelige materiale som politikere og beslutningstakere får tilgang til. Vi trekker i liten grad egne slutninger, og propaganda holder vi absolutt ikke på med, sier Rolf Brennerfelt, sjef for SMHI.

Debatt: «Ti bevis på at klimaskeptikerne tar feil»

Ingen pause i global oppvarming

Samtidig hevder en ny studie at påstanden om at den globale oppvarmingen bremset opp i årene mellom 1998 og 2004, ikke var riktig. Den bekrefter dermed omstridte forskningsresultater fra det amerikanske direktoratet National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Våre undersøkelser bekrefter at NOAAs forskere i bunn og grunn hadde rett. De overdrev på ingen måte tallene, sier den nye studiens hovedforfatter, Zeke Hausfather ved University of California, Berkeley.

Forskere fra britiske University of York har også deltatt i studien.

Klimaskeptikere har stilt spørsmål ved NOAAs studie ettersom den tok hensyn til at det over tid har skjedd endringer i hvordan havtemperaturene blir målt. Ifølge forskerne måler nyere utstyr noe kjøligere temperaturer enn det gamle utstyret. Kritikerne mente at forskerne tok med denne variabelen for med vilje å kunne overdrive tallene og påvise global oppvarming.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiet møkk lei miljøelite: – De stempler oss som klimaverstinger

– Golfstrømmen kan kollapse

En ny rapport i tidsskriftet Science viser klimaforskere til de beregninger som kan tyde på at muligheten for at Golfstrømmen kollapser en gang i fremtiden, er kraftig undervurdert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store mengder smeltevann fra Grønland renner nå ut i det nordlige Atlanterhavet, noe som bidrar til å svekke Golfstrømmen.

Tidligere har sannsynligheten for en full oppbremsing av Golfstrømmen vært anslått som liten. Nå mener forskere skrekkscenariet kan bli til virkelighet.

– Det kan få store konsekvenser med tanke på beregninger for Norge. Bildet vil endre seg totalt for de neste 50 årene, sier Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt til yr.no.

Les hele saken: – Golfstrømmen kan kollapse