Nasjonalbiblioteket offentliggjør upubliserte verker

Artikkelen fortsetter under annonsen

Upubliserte verker av blant andre Alf Prøysen, Cora Sandel og Jens Bjørneboe skal hentes fram fra glemselen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Nasjonalbiblioteket som i serien Upublisert for første gang vil tilgjengeliggjøre romaner, skuespill og andre verker som av ulike grunner ikke er utgitt før, skriver Aftenposten.

Det gjelder blant annet verker skrevet av Prøysen, Sandel, Bjørneboe, Olaf Bull, Ebba Haslund, Oskar Braaten, Matti Aikio og Fridtjof Nansen, som har ligget skjult i bibliotekets arkiver.

– Det er ikke snakk om å utgi verkene, men skuespillere vil lese høyt fra utvalgte deler av manuskriptene under arrangement hos oss, og enkelte manuskript vil bli digitalt tilgjengelige i Nasjonalbiblioteket. Hvis de har falt i det fri, vil de også kunne bli tilgjengelige på vårt nettsted nb.no , sier presseansvarlig Nina Bræin i Nasjonalbiblioteket til NTB.

De litterære verkene ble enten forkastet av forfatterne selv, ble ikke fullført eller ikke funnet bra nok av samtiden. Jens Bjørneboe skal for eksempel selv antakeligvis ha forkastet «Ingen har sett oss», en forløper til «Uten en tråd» (1966).

– Blindveiene i et forfatterskap er vel så viktige som bragdene, fordi de kan vise oss nye og ukjente sider ved forfatterne og fortelle oss noe om tiden de skrev i, sier programsjef ved Nasjonalbiblioteket, Eline Skaar Kleven til Aftenposten.