Britisk barne-TV-stjerne tiltalt for flere barneovergrep

Folk står i kø for å entre Southwark Crown Court i London mandag, der den britiske TV-personligheten Rolf Harris (86) står tiltalt for å ha misbrukt mindreårige.
Folk står i kø for å entre Southwark Crown Court i London mandag, der den britiske TV-personligheten Rolf Harris (86) står tiltalt for å ha misbrukt mindreårige. Foto: Frank Augstein / Ap / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere britisk barne-TV-stjernen Rolf Harris, som soner en overgrepsdom, står mandag tiltalt for flere nye overgrep mot mindreårig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

86-åringen er tiltalt for et seksuelt overgrep og sju tilfeller av usømmelig overgrep som skal ha funnet sted mellom 1971 og 2003. Juryen tas i ed tirsdag, og det er satt av fem uker til saken.

I 2014 ble Harris dømt til fengsel i fem år og ni måneder for seksuelle overgrep mot fire jenter i perioden 1968 til 1986. Noen av ofrene var så unge som sju og åtte år.

Den australskfødte artisten, musikeren og sangeren har en karriere som TV-vert for programmer i hovedsak rettet mot barn, og nøt stor kjendisstatus. Blant annet malte han et portrett av dronningen til hennes 80-årsdag i 2005 og sju år senere ble han invitert til å ta del i hennes diamantjubileum.

Rolf Harris (86) står tiltalt for en rekke overgrep. Foto: Lefteris Pitarakis / AP
Rolf Harris (86) står tiltalt for en rekke overgrep. Foto: Lefteris Pitarakis / AP

Hans fall fra nasjonalskatt til overgrepsdømt har ført til at han er fratatt æresbevisninger i både Australia og Storbritannia, og dronningen beordret fjerning av hans CBE-tittel, kommandør av Den britiske imperieordenen.

Harris ble pågrepet i kjølvannet av overgrepsanklagene mot BBC-kollega Jimmy Savile, som døde i 2011. Savile brukte sin kjendisstatus til å seksuelt misbruke titalls barn.