Trump: – Hacking påvirket overhodet ikke valget

Donald Trump står fast på at han mener russisk hacking ikke påvirket valget. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
Donald Trump står fast på at han mener russisk hacking ikke påvirket valget. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump sier hacking skjer stadig vekk, men holder fast ved at valgresultatet i november ikke ble påvirket av russisk hacking. Han gir Demokratene skylden for at de lot seg hacke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag ble den påtroppende presidenten brifet av etterretningsledere om hackingen av Det demokratiske partiet og russisk påvirkning i valgkampen. Samme dag ble en avgradert rapport offentliggjort. Der konkluderer amerikansk etterretning med at Russlands president Vladimir Putin ga ordre om å påvirke den amerikanske valgkampen for å svekke Hillary Clinton og støtte Trump.

– Det var et veldig bra møte. Jeg liker de folkene veldig godt. Jeg lærte mye, og det tror jeg de gjorde også, sa Trump etter møtet. Samtidig har han etter valgseieren kommet med flere negative utspill mot etterretningsmiljøet, og han avviser fortsatt at russisk hacking påvirket valgresultatet.

Grovt uaktsomt

– Selv om Kina og Russland og andre land og grupper stadig forsøker å bryte seg inn i nettinfrastrukturen til myndighetene, næringslivet og organisasjoner, inkludert Demokratenes nasjonalkomité, har dette overhodet ikke påvirket resultatet av valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senere på dagen fulgte han opp – på Twitter – og la i stor grad skylden på Demokratene selv for at de ble hacket.

– Grovt uaktsomt av Demokratenes nasjonalkomité tillot at hackingen fant sted. Republikanernes nasjonalkomité hadde solid beskyttelse!

Les også: Halve Norge frykter Trump som president

– Trussel mot USAs allierte

I delrapporten som nå er offentliggjort kommer det fram at Russlands inngripen var ikke bare begrenset til hacking, men omfattet også propagandakampanjer som spredning av falske nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vår vurdering at Russlands president Vladimir Putin ga ordre om inngripen i presidentvalgkampen i 2016. Russlands mål var å undergrave folks tillit til USAs demokratiske prosess og å sverte Clinton, ødelegge hennes valgbarhet og potensielle presidentskap, står det å lese i rapporten. Putin beskyldes ikke for å ha gitt noen spesifikk ordre om hackerangrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I rapporten advares det også om at Moskva trolig kan komme til å gripe inn i valgkampene til flere av USAs allierte.

Norge, Frankrike og Tyskland er tre av USAs allierte som har valg i 2017.

Les også: Biden til Trump: – På tide å bli voksen

– Putin er ikke på vårt lag

President Barack Obama har gjort det klart at han har tillit til konklusjonene fra etterretningen. Han har blant annet utvist 35 russiske diplomater som følge av den påståtte innblandingen i det amerikanske valget.

– Jeg tror at det som er sant er at Russland hadde til hensikt å blande seg inn, og de blandet seg inn, sier han i et intervju med TV-kanalen ABC.

– Noe av det som bekymrer meg er hvor mange republikanere og kommentatorer som ser ut til å stole mer på Vladimir Putin enn på sine amerikanske medborgere, bare fordi de medborgerne er demokrater. Sånn kan vi ikke ha det. Vi må huske at vi er på samme lag. Putin er ikke på vårt lag, sier den avtroppende presidenten.

Les også: Trump viser til Assange i hacking-strid