Skatteflukt:EU åpner gransking av EU-sjefens hemmelige skatteavtale

PINLIG: Mannen som nå skal hindre skatteflukt i EU, Jean-Claude Juncker, la selv til rette for at internasjonale storselskaper skulle slippe skatt i Luxembourg.
PINLIG: Mannen som nå skal hindre skatteflukt i EU, Jean-Claude Juncker, la selv til rette for at internasjonale storselskaper skulle slippe skatt i Luxembourg. Foto: Georges Boulougouris / Den europeiske union
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen gransker nå Luxembourgs hemmelige skatteavtale med det multinasjonale selskapet GDF Suez. Arkitekt for skatteletten var nåværende president i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En pinlig sak havner nå i fanget på EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker.

EU-kommisjonen offentliggjorde torsdag opplysninger om granskingen den danske kommissæren for konkurransepolitikk, Margrethe Vestager, har iverksatt mot en hemmelig, mistenkelig god skatteavtale selskapet GDF Suez i sin tid fikk i Luxembourg.

Det pikante er at kommisjonens president Jean-Claude Juncker den gang var statsminister der og ansvarlig for en rekke hemmelige skatteavtaler som gjorde det svært så gunstig for selskaper å etablere seg i Luxembourg framfor andre EU-land.

De lukrative ordningene ble kjent da danske Politiken og 30 andre medier i november 2014 avslørte lekkasjer om over 600 hemmeige skatteavtaler mellom Luxembourg og multinasjonale selskaper som Ikea, Disney og Skype, som ga dem bortimot skattefrihet. Lekkasjene ble kalt LuxLeaks.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Skattesmell for Starbucks og Fiat i Europa

– Ulovlig statsstøtte

Nå vil Kommisjonen altså bore seg ned i en ny sak fra Luxembourg-skandalen Juncker sto bak, denne gangen mot energigianten GDF Suez, som nå heter Engie.

Selskapet har 152.000 ansatte og en omsetning på nesten 600 milliarder kroner.

EU har ikke myndighet over landenes skattepolitikk, noe Luxembourg så langt har påberopt seg. Landet forsikrer at Engie har overholdt skattelovene der.

Vestager vil derimot undersøke om dette selskapet har fått skattefritak som er bedre enn det alle andre selskaper får. Hennes hypotese så langt er at det dreier seg om ulovlig statsstøtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i 2008 at skattemyndighetene fastsatte svært så gunstige skatteregler for transaksjoner internt mellom fire selskaper i GDF Suez-konsernet, alle med adresse i Luxembourg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vedtakene ser ut til å være i strid med nasjonale skatteregler og lar GDF Suez betale mindre skatt enn andre selskaper, sier Margrethe Vestager i en pressemelding.

Fra 1. januar har EU for øvrig innført nye regler om offentliggjøring av alle nasjonale skatteavtaler medlemslandene inngår med multinasjonale selskaper.

Lån og lån, fru Blom

De fire selskapene lånte ut penger til hverandre. Selskapene som lånte penger, kunne så trekke rentene fra skatten. Men selskapene som lånte ut, oppga ikke renteinntektene som det.

I stedet kalte de det avkastning på investeringer i det andre selskapet, noe som ble svært lavt beskattet.

Alt godkjent av skattemyndighetene i staten ledet av nåværende kommisjonspresident i EU.

Det hører med til historien at varslerne som sto bak LuxLeaks, er idømt fengselsstraff og bot av en domstol i Luxembourg.