Ulvedemonstranter møtte utskjelt statsråd

Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helgesen møtte onsdag ettermiddag representanter for de mange ulvedemonstrantene som hadde samlet seg til høylytt protest utenfor departementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Representantene krevde at vedtaket ble opphevet under møtet, noe Helgesen avviste.

– Vedtaket ligger fast, men vi vil overvåke skadepotensialet og ha lav terskel for å ta ut ulv der det er skadepotensial, og selv om det ikke blir lisensjakt, kan det bli uttak, sa Helgesen.

Skuffelse og sinne preget representanter for ulvemotstanderne etter møtet.

– Vi når ikke fram, vi blir ikke lyttet til, fastslo ordfører Rune Støstad fra Nord-Fron kommune.

– Dette var slett, vi fikk ikke noe nytt fra Helgesen, konstaterte initiativtaker til aksjonen, varaordfører Sissel Frang Rustad i Åmot kommune.

– Men vi gir ikke opp kampen om at vedtaket fra desember må oppheves, sier Frang Rustad som har meldt seg ut av Høyre på grunn av denne saken.

– Venter blodbad til sommeren

– Helgesen skyver lovavdelingen foran seg. Lovavdelingen har levert et rent bestillingsverk, mener Einar Frogner i Bondelaget, som understreket at loven gir rom både for tolkning og skjønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg venter et blodbad til sommeren, sier Frogner, og understreker at ulven jo opererer utenfor ulvesonen, der det er beitedyr.

Representantene understreker at skadepotensialet på sau innenfor ulvesonen ikke er så stort, fordi det nesten ikke drives med sau der lenger, men at Helgesen også må vurdere tap av hunder og elg – og dessuten ta hensyn til folks frykt.

– Vi har mistet 130 jakthunder til ulv, fortalte Knut Arne Gjems, Hedemark jeger og Fiskerforbund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stanset utendørs møte av sikkerhetshensyn

Sikkerheten til klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) stanset et ønsket utendørsmøte med ulvemotstandere onsdag.

Helgesen skulle i stedet møte representanter for demonstranter inne i departementet.

Helgesens nei til den anbefalte lisensjakta på 32 ulv har opprørt mange. Onsdag skulle han etter planen møtt representanter for Hedmark Jeger- og fiskeforbund til TV-debatt på TV 2s morgensending, men han valgte å avlyse dette, melder Nationen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En bredt sammensatt gruppe demonstranter utfordret også Helgesen til å møte dem utenfor departementet i Kvadraturen i Oslo, men det ble for vanskelig å gjennomføre.

– Det er både veldig upraktisk utenfor her, departementet ligger langs en trafikkert gate, det er liten plass – og i tillegg er det umulig av sikkerhetsgrunner, å ha statsråden ute i en så stor folkemengde, sier kommunikasjonssjef Jon Berg i departementet.

Les også: Høyre-medlemmer melder seg ut i ulveprotest

Busslaster med ulvemotstandere

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H)
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H)

Busslaster med ulvemotstandere reiste onsdag til hovedstaden for å protestere mot regjeringens vedtak om ikke å felle fire ulveflokker i ulvesonen.

Jegere, beitenæringsfolk, grunneiere, friluftsfolk og lokale ordførere er blant dem som mobiliserer til «Markering for en demokratisk ulveforvaltning» i Oslo.

Noen representanter for ulvemotstanderne skulle etter planen møte klimaminister Vidar Helgesen (H). Under markeringen foran Stortinget skal blant andre Knut Arne Gjems, leder av Norges Jeger og fiskerforbund i Hedmark, og Dag Rønning, fylkesordfører i Hedmark, holde appeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ap åpner for å skyte mer ulv enn regjeringen

– En krevende situasjon

Markeringen avsluttes samtidig med at Helgesen samler partene i ulveforliket, nemlig Høyre, Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og KrF, til et møte på sitt kontor klokken 14.

Til Dagsavisen sier klimaministeren at han vil stå på sitt.

– Vi har ikke grunnlag for å tillate fellingene. Vi skal diskutere andre tiltak. Jeg har ønsket et møte med forlikspartiene, fordi vi står i en krevende situasjon når vi ikke har lovgrunnlag for å tillate så mange lisensfellinger som rovviltnemndene har vedtatt, sier han.

Les også: Landbruksminister Dale vil utfordre ulveavslaget

Støtter protest

Samtidig er det klart at mange av landets ordførere støtter et protestopprop fra Hedmark-ordførerne mot Helgesens beslutning.

146 av landets 428 ordførere har svart på spørsmål fra Nationen , og 118 av disse stiller seg bak oppropet. De fleste av ordførerne som støtter hedmarkingene, kommer fra Senterpartiet, men også ordførere fra Ap, KrF, Høyre og lokale lister støtter oppropet. 100 av ordførerne sier saken svekker deres tillit til regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Helgesen må lytte litt mer til de som faktisk bor i områdene det gjelder, sier Olav Breivik (H), ordfører i Hobøl.

Høyres tidligere landbruksminister Johan C. Løken sier det er et historisk bondehat som ligger til grunn for vernepolitikken.

– Ulvesonepolitikken er et eksempel på at det store flertallet ikke får noen belastning når politiske mål skal nås, altså å opprettholde en norske ulvestamme, mens et lite mindretall pines og får hele belastningen, sier han til Klassekampen.

Les også: Ulven - en del av Norge

– Arbeidsuhell

Helge Andre Njåstad (Frp), her sammen med André N. Skjelstad fra Venstre (t.v.) og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Helge Andre Njåstad (Frp), her sammen med André N. Skjelstad fra Venstre (t.v.) og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Helge André Njåstad (Frp), lederen av kommunalkomiteen på Stortinget, mener at klimaministeren har håndtert saken på et klønete vis.

– Men hovedinntrykket av denne regjeringen er at vi styrker tilliten til lokaldemokratiet. Dette er et arbeidsuhell som ikke er talende for regjeringen, sier han til Nationen.

Helgesen opphevet rett før jul vedtaket om å felle 32 ulver som overstiger Stortingets vedtatte bestandsmål. Avgjørelsen har skapt sterk misnøye innad i Høyre og i andre partier.

Les også: Ulveopprøret i Høyre tas opp på høyeste nivå