Norsk politikvinne overvåker våpenhvilen i Colombia

Hanne Markhus Andersen (34) er, sammen med to andre norske kvinner, de eneste europeiske politifolkene i FN-operasjonen som skal overvåke at våpenhvilen overholdes i pakt med fredsavtalen. Foto: Santiago Contreras.
Hanne Markhus Andersen (34) er, sammen med to andre norske kvinner, de eneste europeiske politifolkene i FN-operasjonen som skal overvåke at våpenhvilen overholdes i pakt med fredsavtalen. Foto: Santiago Contreras.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge fortsetter å spille en sentral rolle i fredsprosessen i Colombia, også etter at den nye fredsavtalen er vedtatt. Tre norske politikvinner deltar i FN-operasjonen som skal se til at våpenhvilen mellom regjeringen og FARC blir overholdt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellom moderne høyhus, internasjonale kafékjeder og klesbutikker møter jeg en storsmilende, lyshåret norsk kvinne. Vi befinner oss i den moderne og mer velstående delen av Colombias hovedstad Bogotá. Her kan man ikke merke det minste spor av at landet har vært i væpnet konflikt i mer enn 50 år.

– Bogotá er utrolig moderne, i forhold til det jeg hadde forestilt meg. Det inntrykket jeg hadde hjemmefra var at landet ville være mindre utviklet og at jeg ville føle meg utrygg. Men jeg føler meg trygg. Man merker ikke konflikten her, sier Hanne Markhus Andersen.

Fakta

Norge har spilt en sentral rolle som mekler i fredsforhandlingene mellom geriljagruppen FARC og den colombianske regjeringen.

Norge bidrar med tre politibetjenter til FN-oppdraget i Colombia, som skal verifisere at våpenhvilen og innleveringen av våpnene overholdes

I en folkeavstemning 2. oktober sa et knapt flertall nei til den første omfattende fredsavtalen mellom FARC og regjeringen

Partene laget så en ny versjon av fredsavtalen, etter møter med representanter for nei-siden.

1. desember ble den nye versjonen av fredsavtalen godkjent i kongressen.

Fra 2. desember er det satt en tidsfrist på seks måneder for FARC til å samles i såkalte oppsamlingsleirer rundt om i landet og til å innlevere sine våpen.

Den 34 år gamle politibetjenten er her sammen med to andre norske kvinner, Tordis Kvarteig Ibanez og Synnøve Vullum Stette. Disse tre er de eneste europeiske politifolkene i FN-operasjonen som skal overvåke at våpenhvilen overholdes i pakt med fredsavtalen. Hanne er utstasjonert på hovedkvarteret i Bogotá, og er med i den nasjonale etterforskningsgruppen. Det er en tredelt mekanisme med representanter fra FARC, Colombias regjering og FN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Solberg og Santos har diskutert veien videre

Den nye versjonen av fredsavtalen mellom partene ble vedtatt i kongressen 1. desember, etter at et knapt flertall sa nei til den første avtalen i en folkeavstemning 2. oktober.

Hanne kom til Colombia i slutten av september, like før folkeavstemningen.

– Etter nei-flertallet lurte vi først litt på hva som nå skulle skje. Men vi fikk beskjed om at FN-oppdraget skulle bli i landet, og vi kunne begynne arbeidet, forteller Hanne Markhus Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Internasjonale observatører

For øyeblikket er det rundt 200 internasjonale observatører med i FN-operasjonen, de fleste fra andre land i Latin-Amerika. Av dem er det bare 32 kvinner. Ifølge avtalen skal det komme ytterligere 200 internasjonale observatører. Hanne mener det sender et viktig signal at de tre utsendingene fra Norge er kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– FARC har en høy andel kvinner. Det er viktig at begge kjønn er til stede i FN-oppdraget, så denne gruppen av konflikten er representert. Jeg håper også vi kan være forbilder og motivere latinamerikanske kvinner til å innta slik posisjoner, sier Hanne Markhus Andersen.

Les også: Ny fredsavtale i Colombia signert i hui og hast

Siden FNs observatørgruppe ble etablert har de undersøkt to brudd på våpenhvilen. Det ene dreide seg om drap på to FARC-soldater, det andre var en hendelse i kystbyen Tumaco i det sørlige Colombia.

Den tredelte mekanismen, med representanter for regjeringen, FARC og FN, undersøker de formodede bruddene på våpenhvilen til bunns. Etterforskningsgruppen har ingen juridisk makt, men i tilfelle bruddene blir verifisert kommer de med anbefalinger til partene for å unngå gjentakelser. ”Vi beklager dypt og er bekymret over de første dødsfallene siden avtalen om våpenhvile”, uttalte treparts-mekanismen 17. November, i forbindelse med de to verifiserte bruddene på våpenhvilen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ser framover

Hanne samarbeider altså tett med representanter for regjeringen og FARC i treparts-mekanismen. Hvordan er det for en politikvinne å skulle arbeide tett sammen med et medlem av en geriljagruppe, som inntil nylig sto på terrorlisten i EU og USA, en gruppe som har vært involvert i narkokriminalitet – og hvem vet hvor mange personer vedkommende har drept? Ikke just normale kolleger for en politikvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er selvsagt nysgjerrig på personens fortid, men jeg unnlater å spørre om det. For meg er det viktig å møte personen der hun står nå og å se framover. Det er i det hele tatt en øvelse som gjelder hele den colombianske befolkningen fra nå av. Å droppe fokuset på fortidens hendelser og se framover. Da er det viktig at jeg også er i stand til det, sier Hanne Markhus Andersen. Hun påpeker hvorfor en politibetjent nettopp fra et land som Norge fyller rollen i FN-oppdraget på en bra måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

–- Det handler om å se saken fra alle mulige sider, og det er lett for meg. Det er jo det vi politifolk kan. Jeg er vant til å være upartisk og jeg har ikke noe forhold til konflikten, sier Hanne Markhus Andersen.

Det er svært viktig at FN-observatørene er til stede i Colombia, mener den norske politikvinnen.

Les også: FARC og Colombia enige om ny fredsavtale

Partene har bedt FN om hjelp

– Det er viktig at en objektiv part kan stå mellom partene, så vi kan komme til en felles konklusjon. Jeg er ikke i mitt eget land og skal ikke fortelle folk hva de skal tenke. Men jeg kan bidra ved å være objektiv. Jeg synes generelt sett at partene er gode til å arbeide sammen, for det er ingen lett øvelse. Selvsagt er det diskusjoner, men partene lytter til hverandre. Det er mitt klare inntrykk at alle ønsker at det skal bli fred, sier Hanne Markhus Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noe av det som blir fremhevet ved fredsprosessen i Colombia er landets eierskap til fredsprosessen. Partene selv har bedt FN om hjelp til en klart definert oppgave med verifisering av at våpenhvilen overholdes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På et tidspunkt vil FN trekke seg ut, derfor er det veldig viktig og positivt at Colombia har så sterkt eierskap til prosessen, sier Hanne.

Lørdag 10. desember var Colombias president Juan Manuel Santos i Oslo for å motta Nobels fredspris. En viktig oppmuntring til prosessen, mener den norske politikvinnen.

– Fredsprisen til Santos er veldig viktig, for midt i alle verdens konflikter det er lett å glemme at Colombia finnes. Det er viktig at fredsprosessen får internasjonal oppmerksomhet, og det kan fredsprisen bidra til, sier Hanne Markhus Andersen.

Denne saken ble først publisert i Bistandsaktuelt