Urd har forlatt Sør-Norge

Skiltet som hadde blåst over ende og sperret E18 ved Vinterbro ble fjernet tirsdag morgen. Uværet Urd forårsaket ødeleggelsen. Se video!
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstremværet Urd satte sine spor på sin ferd over store deler av landet, med veltede trær, lyktestolper og skilt. Tirsdag morgen var fortsatt en rekke veier og fjelloverganger stengt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om det fortsatt var kraftig vind mange steder både på Vestlandet og østafjells, var ekstremværet over for denne gang tidlig natt til tirsdag. Vinden løyet noe og bølgene minket. Orkan i kastene var blitt til liten storm utsatte steder, og utover natten minket vinden til liten kuling.

– Urd har forlatt Sør-Norge. Det er fortsatt kraftige vindkast på mer enn 25 meter per sekund utsatte steder på Østlandet. Vinden løyer utover dagen, melder Yr.

Artikkelen fortsetter under.

Ved Borhaug på Lista ser folk på bølgene før ekstremværet Urd. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Ved Borhaug på Lista ser folk på bølgene før ekstremværet Urd. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Les også: Urd skaper problemer også i Danmark og Sverige

Tusenvis strømløse

Uværet førte blant annet til at 70.000 husstander ble strømløse mandag ettermiddag og kveld. Klokken 22 hadde 40.000 fått strømmen tilbake. Tirsdag formiddag var fortsatt 15.000 uten strøm, de aller fleste på Vestlandet.

– Årsaken er stort sett trær som har falt over strømlinjene, sa avdelingsdirektør Ingunn Åsgard Bendiksen i NVE til NTB mandag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også på Østlandet ble det meldt om lokale strømutfall flere steder utover tirsdagsnatten, blant annet i Lier i Buskerud og i Oppegård utenfor Oslo. I overkant av 1.000 husstander i Hedmark og Oppland var uten strøm tirsdag formiddag.

– Nettselskapene har nå mye mannskap ute for å feilrette, og det er naturlig å forvente at mange av dem som nå er strømløse vil få tilbake strømmen i løpet av dagen, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Nedblåste trær

På Øst- og Sørlandet meldte Vegtrafikksentralen om nedblåste lyktestolper og en rekke trær over veier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En rekke fylkesveier og enkelte riksveier er fortsatt stengt. Trær har veltet og det er mye vind og nedbør. Alle alarmsentralene hatt mye å gjøre i natt, opplyste Dag-Rune Sneve Gundersen ved Statens vegvesen til NTB i 7-tiden tirsdag morgen.

E18 på Vinterbrosletta i Follo ble sperret i 3-tiden natt til tirsdag etter at et 40 kvadratmeter stort skilt på et par tonn blåste ned over veien. I 10-tiden tirsdag formiddag var skiltet fjernet og veien åpnet for fri ferdsel, opplyser Follo politidistrikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også togtrafikken ble rammet, blant annet Dovrebanen mellom Ringebu og Lillehammer der et tog kjørte inn i et veltet tre tirsdag morgen. Nedblåste trær førte dessuten til stans på Vestfoldbanen mellom Larvik og Åklungen.

Sjekk været der du er!

Fergesamband

På en rekke fergesamband i Rogaland, Sogn og Fjordane og Hordaland var det tydelig at uværet dabbet av utover natten. Vegvesenet melder om normal drift på de aller fleste samband fra tirsdag morgen.

– Men fergeleiet ved Mortavika i Rogaland er stengt. Fergene går dermed mellom Årsvågen og Mekjarvik. Dessuten er fergen på riksvei 13 i Sogn og Fjordane mellom Vangsnes og Hellavik innstilt, sier Sneve Gundersen.

Lenger nord er det også usikkert om alle ferger kan gå tirsdag morgen og formiddag. Fergesambandet Torghatten Nord tok i morgentimene forbehold om at været kan påvirke alle tirsdagens avganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Berørte veier og fjelloverganger

irsdag formiddag var følgende fjelloverganger fortsatt stengt: Hardangervidda, Tyin-Årdal, Haukelifjell, Strynefjellet, Hol-Aurland og Saltfjellet var alle stengt tirsdag morgen. E6 over Dovrefjell ventes åpnet igjen klokken 11, mens det skal gjøres en ny vurdering for Vikafjellet og Venabygdsfjellet klokken 12. Hemsedalsfjellet er stengt for personbiler, mens det er kolonnekjøring for store kjøretøy.