Slumrende italiensk supervulkan ulmer på ny

Å BO I EN VULKAN: Se kortfilmen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den sto for Europa-historiens største utbrudd før den gikk i dvale. Nå viser nye undersøkelser at supervulkanen kan være i ferd med å våkne til liv igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Campi Flegrei – Brennende Sletter – navnet på det tolv kilometer brede landområdet i Italia kunne ikke vært mer passende.

Området sør for Napoli befinner seg nemlig på toppen av en eldgammel supervulkan som kollapset for om lag 40.000 år siden etter å ha spydd ut mer enn 500 kubikkilometer lava.

Les også: Eksplosivt utbrudd i japansk vulkan

Uvanlig aktivitet

Nå har et team av italienske og franske vulkanforskere, basert på uvanlig bevegelse og aktivitet i bakken, konkludert med at vulkanen kan være på vei inn i en ny utbruddsfase.

Dette kan få katastrofale følger, ikke bare for de mange menneskene som bor i og rundt vulkanens «gryte», men potensielt også for hele verden.

Sammenligner man med det langt mer kjente utbruddet til nabovulkanen Vesuv, som begravde den romerske byen Pompeii i år 79, med et eventuelt nytt utbrudd fra supervulkanen under «de brennende slettene», blir førstnevnte som en kinaputt å regne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utbruddet til supervulkanen var så kraftig at man i nyere tid har funnet rester etter det så langt unna som på Grønland. Det startet også, ifølge en studie fra 2010, en såkalt vulkansk vinter som kort tid senere førte til neandertalernes undergang.

Les også: Se den aktive vulkanen Masaya

– Ingen nøyaktig vitenskap

Likevel ønsker ikke forskerne å komme med dommedagsprofetier. I en e-post til the Washington Post understreker hovedforfatteren bak den nye studien at «vulkanologi på ingen måte er en nøyaktig vitenskap».

– Prosessen som vi beskriver kan utvikle seg i begge retninger. Den kan føre til at vulkanen går inn i et utbruddsstadie eller den kan være et tegn på at den vulkanske aktiviteten er i ferd med å gi seg, skriver forskeren.

Sist gang vulkanen hadde et større utbrudd var i 1558. Den gang var utbruddet kraftig nok til å danne det kjegleformede fjellet Monte Nuovo – «Det nye fjellet».