FN vet ikke hvem som bombet hjelpekolonne i Syria

Lastebiler lastet med nødhjelp til Syria står klar til avgang fra Reyhanli, nær den tyrkisk-syriske grensen i Tyrkia, i slutten av november. Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB scanpix
Lastebiler lastet med nødhjelp til Syria står klar til avgang fra Reyhanli, nær den tyrkisk-syriske grensen i Tyrkia, i slutten av november. Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En FN-støttet hjelpekolonne som ble bombet på vei til den beleirede byen Aleppo i september, ble utsatt for flyangrep. FN har ikke funnet ut hvem som står bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs granskningskomité som har etterforsket bombingen, har kommet fram til at kolonnen ble utsatt for et angrep fra luften, men «det har ikke vært mulig å identifisere gjerningspersonen eller gjerningspersonene», heter det i en oppsummering av funnene som ble offentliggjort natt til torsdag.

Luftangrepet ble utført med flere typer våpen og ammunisjon, avfyrt fra mer enn ett fly og mer enn én flytype.

Minst ti mennesker ble drept og 22 såret da den FN-støttede kolonnen med lastebiler fra Syrias Røde Halvmåne ble angrepet i Urm al-Kubra 19. september.

Ifølge FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien var lastebilene, som skulle levere nødhjelp til 75.000 mennesker i Aleppo-området, tydelig merket FN og Røde Halvmåne.

De tidligere meldingene gikk ut på at bombingen varte i flere timer og rammet også et nødhjelpslager og en medisinsk klinikk i området, men ifølge rapporten varte det en halvtime. Granskningskomiteen, ledet av Abhijit Guha, fikk ikke tillatelse til å besøke åstedet i Uren al-Kubra, men reiste til Syria tidlig i desember. Komiteen ble nedsatt en måned etter bombingen.