– Store dilemmaer for hjelpearbeidere i Aleppo

Busser fra Røde Kors blir også brukt til å frakte væpnede opprørere ut av Aleppo, på ordre fra det syriske regimet. Et dilemma, erkjenner landansvarlig for Røde Kors i Syria, Ola Ulmo.
Busser fra Røde Kors blir også brukt til å frakte væpnede opprørere ut av Aleppo, på ordre fra det syriske regimet. Et dilemma, erkjenner landansvarlig for Røde Kors i Syria, Ola Ulmo. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelpearbeidere står overfor store utfordringer når det gjelder evakueringen av Aleppo i Syria, erkjenner landansvarlig for Røde Kors i Syria, Ola Ulmo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet blir bussene som brukes til evakueringen, også brukt til å frakte ut væpnede opprørere – på ordre fra det syriske regimet som vil ha kontroll over hele Aleppo. Slike ting er med på å politisere hjelpearbeidet.

– Det er en utfordring, et dilemma vi står overfor i Aleppo, sier Ulmo til NTB. Røde Kors-medarbeideren er en snartur i Norge etter to og et halvt år i Syrias hovedstad Damaskus. Rundt nyttår reiser han ned igjen.

Røde Kors har gjentatte ganger påpekt at alle parter i Syria bryter folkeretten.

– Partene i konflikten bruker sivilbefolkningen som et middel, både politisk og militært, for å fremme sine politiske mål, for eksempel i Aleppo, sier Ulmo.

Røde Kors' konklusjon så langt er likevel at muligheten til å dempe lidelse oppveier for det problematiske.

– Dette er tross alt en avtale som er inngått mellom partene i konflikten, understreker Ulmo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Venter på siste evakuering fra Aleppo - regimet varsler «utrenskning»

Stor frykt

Samtidig er det stor frykt blant dem som skal evakueres fra Øst-Aleppo, forteller han. Minst 25.000 mennesker er evakuert fra byen siden evalueringene startet i forrige uke.

– Folk er redde for å gå på bussene, redde for veien ut. Vi har jo sett de siste dagene at det har vært flere sikkerhetsproblemer. Partene har så liten tillit til hverandre, og det er veldig lav terskel for å bruke sivilbefolkningen som et middel i krigen, sier Ulmo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt venter tusenvis av mennesker på å bli busset ut av området, men akkurat hvor mange er det ingen som vet, ifølge Ulmo.

Også hjelpearbeidere kjenner frykten på kroppen. Selv har Ulmo mistet 55 kolleger i løpet av de snart seks årene krigen i Syria har vart. Det er flere enn i noen annen konflikt siden 2. verdenskrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Røde Kors frykter Mosul blir det neste Aleppo

Kan vare i mange år

Mandag kunngjorde FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, at fredssamtalene for Syria skal gjenopptas 8. februar.

Ulmo har imidlertid ingen tro på at krigen blir over med det første.

– Jeg er ikke veldig håpefull. Den vil sikkert vare i flere år til, spår han og peker på at det er minst tre parter i konflikten, hver med helt ulike mål: Regimet, som vil ha alle opprørere ut av landet, moderate opprørsgrupper som vil at president Bashar al-Assad går av, og ekstreme grupper, som IS, som ikke er interessert i noen fredsavtale overhodet.

– Men vi ser ofte lokale fredsavtaler på bakken, sier han.

Les også:

Stadig forverrede forhold i Mosul

– IS drev «terrorskoler» for Mosuls barn

Satellittbildene viser forsvarsplanen til IS