Krekars italienske advokat:– Det blir vanskelig å forsvare Krekar

Enrica Franzini (innfelt) er Krekars italienske advokat, men har aldri møtt ham. 13. mars starter likevel rettsaken hvor mullaen risikerer en dom for planlegging av terror.
Enrica Franzini (innfelt) er Krekars italienske advokat, men har aldri møtt ham. 13. mars starter likevel rettsaken hvor mullaen risikerer en dom for planlegging av terror. Foto: NTB scanpix / avvocato-franzini.it
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekar risikerer en langvarig terrordom i Italia. Hans advokat tror det blir en vanskelig sak: – Fire menn er jo allerede dømt i samme sak, sier Enrica Franzini.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om hun aldri har møtt sin klient, vil rettssaken mot mulla Krekar starte 13. mars i Bolzano.

I Italia risikerer han en langvarig terrordom in absentia, i sitt fravær.

– Da Krekar satt fengslet i Norge fikk han beskjed om det første rettsmøtet. Etter italiensk lov er han da ikke lengre «ukjent», og rettssaken kan starte, sier advokat Enrica Franzini som representerer den terrorsiktede mullaen, til ABC Nyheter.

Hun regner med at det vil bli vanskelig å forsvare ham mot de alvorlige anklagene som kan innebære fra syv til 15 års fengsel.

– Det vil bli vanskelig å forsvare Krekar fordi fire menn er allerede dømt i samme sak, med de samme bevisene, sier Franzini som også viser til vanskeligheter med de enorme dokumentmengdene.

– De fyller 58 bøker. Jeg har ingen aning om hvor mange sider det er snakk om, antageligvis mer enn 10.000. I tillegg kommer det mange dokumenter fra Roma, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Krekar kan likevel bli utlevert til Italia

Avviste all skyld

I 2012 demonstrerte mulla Krekar mot koranbrenning. Mannen ved siden av er dømt som hovedmann i en italiensk terrorcelle som krekar skal ha styrt. Foto: Eivind Griffith Brænde / NTB scanpix
I 2012 demonstrerte mulla Krekar mot koranbrenning. Mannen ved siden av er dømt som hovedmann i en italiensk terrorcelle som krekar skal ha styrt. Foto: Eivind Griffith Brænde / NTB scanpix

Ingen av de som allerede er dømt i samme sakskompleks, innrømmet skyld under forhandlingene 13. mai i år.

Hovedmannen, som innrømmet å kjenne Krekar personlig, risikerte mellom syv og 15 års fengsel - de tre andre fra fem til ti år.

«Jeg trodde ytringsfrihet også gjaldt i en chat-kanal», skal 28-åringen som ledet nettverket i Italia, ha forsvart seg med, forteller nyhetskanalen Stol.it i sitt referat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her kan Krekar få sin terrordom

En annen avviste at han hadde deltatt på IS sin side i krigen i Syria, slik anklageren hevdet. Han hadde bare vært i Tyrkia, forklarte han retten.

Som under prosessen mot Krekar i Norge, ba en av forsvarerne om en ny oversettelse av samtalene i det påståtte terrornettverket. Advokaten Stefano Zucchiatti mente det var feil i oversettelsen og at man tolket meningene galt. Rettens dommer avviste forsvarernes ønske, skriver den lokale avisen Südtirol News.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg leste i avisene at forsvareren ønsket en ny oversettelse fra kurdisk til italiensk, men at dommeren avviste det. Jeg tror jeg vil be om det samme, sier Krekars advokat Enrica Franzini.

Blir utvist fra Italia

Da dommen over de fire falt 25. mai ble hovedmannen dømt til seks år bak murene, mens de tre andre fikk fire års fengsel. En slik straffereduksjon og hurtig rettssak, vil derimot ikke være mulig for Krekar som er anklaget for å ha ledet organisasjonen «Rawti Shax» som - i følge dommen - planla terroraksjoner i Europa.

– Dommen mot dem var mulig fordi de ba om en spesiell type rettssak. Men siden jeg aldri har møtt Krekar, kan jeg ikke be om det samme, sier advokat Franzini.

28-åringen som ble dømt som hovedmann i den italienske terrorcellen, sitter nå i et høyrisikofengsel i Nuoro på Sardinia. I følge media er alle fire også utvist fra Italia etter endt soning. Tre av dem kommer opprinnelig fra Irak og en fra Kosovo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Krekars «magiske sirkel» utleveres ikke

Advokat Franzini vet ikke hvilket land det er aktuelt å utvise de fire terrordømte til.

Hun sier også at hun tidligere har blitt holdt utenfor prosessen. Da aktor i mars ba en dommer om at varetekstfengslingen av de tiltalte utenfor Italia skulle opphøre, ble hun bare indirekte informert.

Aktors begjæring antar hun ble sendt skriftlig til dommeren med ansvar for etterforskningen, for det fant ikke sted noe møte om dette.

– Jeg kunne lese avgjørelsen, i en av de 58 bøkene. Dette er hovedproblemet for meg som forsvarer: Å få en full oversikt over saken, sier Franzini.

Politisk bestemt

Franzini vet heller ikke når det ble besluttet å ikke lengre kreve utlevering av Krekar og fire andre menn fra Norge og Storbritannia.

– Den avgjørelsen er politisk. Det har muligens sammenheng med at ønsket om varetektsfengsling ble trukket tilbake. Jeg kan ikke være sikker fordi dette ikke ble bestemt av vår dommer, men i departementet, sier Franzini.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det første rettsmøte i saken fant sted 28. oktober i Trento (på italiensk «udienza preliminare»), og det er dette møtet Krekar skal ha blitt gjort oppmerksom på.

– Hadde han ikke blitt informert, så kunne ikke saken ha fortsatt, sier advokaten.

Her ble det også bestemt når det neste møtet («dibattimento») skal finne sted. Og det blir altså i Bolzano 13. mars til neste år.

– Det møtet vil være offentlig og være et rettsmøte med to dommere og en jury på seks.

Les også: Ber Norge beholde Krekar

Franzini opplyser også at aktor, Davide Ognibene, her vil legge frem sin sak, og at hun først deretter kan begynne å planlegge sitt forsvar.

– Siden jeg ikke har møtt Krekar, kan jeg ikke inngå noen avtale, sier hun.

Krekars forsvarer tror det vil være nødvendig med to-tre nye rettsmøter før det i det hele tatt kan felles noen dom. Og i det italienske systemet er det dommerne som bestemmer når de neste møtene kan finne sted, noe som kan ta år.

– Det avhenger av hvor mye de har å gjøre og hvor viktig saken er, sier Enrica Franzini.