Aps utsendte grilles om etterlønn – nekter å svare

Video med tillatelse fra NRK.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg styrte unna spørsmålene til programleder Fredrik Solvang da han ble grillet om stortingsforslaget om etterlønn under tirsdagens Dagsnytt 18.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under tirsdagens Dagsnytt 18 var forslaget om etterlønn for tidligere stortingsrepresentanter blant temaene som skulle opp til debatt. Til stede i studio var programleder Fredrik Solvang, samt representanter fra Arbeiderpartiet og Høyre.

Tirsdag ble det kjent at det kontroversielle forslaget ble trukket. Aps utsendte, stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg, kalte forslaget et «arbeidsuhell», men styrte gang på gang unna programleder Solvangs spørsmål om når dette «arbeidsuhellet» ble oppdaget.

– Når skjønte Arbeiderpartiet hva de var i ferd med å stemme for, spør Solvang.

– Jeg synes det er veldig bra at man rydder opp i det når man ser at det har blitt begått en feil, svarer Solberg kryptisk.

Ombestemte seg

Tidligere tirsdag vedgikk Jonas Gahr Støre at det hadde gått for fort i svingene da forslaget ble vedtatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderparti-lederen ble konfrontert med saken da han oppsummerte det politiske halvåret på en pressekonferanse tirsdag. Han forsvarte ordningen, men understreket at den kun skulle gjelde i spesielle tilfeller.

Saken har vakt reaksjoner og har blitt delt hyppig på sosiale medier det siste døgnet. Mange har ment det var en umusikalsk beslutning at Stortinget skulle gi ekstra god ordning til sine egne i en tid da mange sliter med ledighet.

Reaksjoner gjorde inntrykk

Et par timer etter pressekonferansen samlet Arbeiderpartiets stortingsgruppe seg til et ekstraordinært møte om saken. Der ble det klart at partiet snur, og likevel ikke vil støtte utvidelsen fra 12 til 24 måneders etterlønn for stortingsrepresentanter som ikke kommer i jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Stortinget vedtok ett års ekstra etterlønn til representantene

Støre sier endringen var ment å være en snever unntaksregel etter en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har aldri ønsket en regelendring som rokker ved at stortingsrepresentanter etter en viss tid skal behandles som andre arbeidstakere, sier han, og erkjenner at de sterke reaksjonene har gjort inntrykk.

– Vi som folkevalgte er avhengige av at folk opplever våre betingelser som rettferdige. Vi er avhengige av tillit. Vi ønsker ikke et regelverk for etterlønn som svekker den tilliten, sier Støre.

– Be om unnskyldning

Høyre, SV og MDG stemte mot forslaget da det ble behandlet på Stortinget mandag. Partiene mente stortingsrepresentanter ikke bør behandles annerledes enn andre som blir arbeidsledige.

Høyres Arve Kambe mener Arbeiderpartiet bør be de arbeidsledige om unnskyldning.

– Høyre hjelper gjerne å rydde opp i Arbeiderpartiets rot, men dette føyer seg inn i rekken av et vinglete Ap med Støre som leder, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle snudde

I løpet av kort tid tirsdag ettermiddag rant det inn meldinger fra alle partiene som opprinnelig stemte for å utvide ordningen. Alle erklærte at de har endret mening.

– Vi trodde dette var en ordning som speilet ordninger utenfor dette huset. Nå har de laget en ordning som er altfor åpen for tolkning. Jeg mener vi bør ha like ordninger som andre har, sier partileder Trine Skei Grande til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når et snevert unntak for etterlønn blir fremstilt som hovedregelen, vil jeg anbefale KrFs stortingsgruppe å snu i saken, sier Line Henriette Hjemdal (KrF).

– Dette var ikke godt nok forankret i stortingsgruppa. Vi har nok stolt for mye på innstillingen fra presidentskapet, sier Senterpartiets Geir Pollestad.

Også Støre erkjenner overfor NTB at saken ble for kjapt behandlet og at de lente seg for mye på innstillingen som forelå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må ta på vår kappe at det gikk fort i svingene. Det gjør det i Stortinget nå. Det var en sak med mye detaljert regelverk, vi tok ikke den gjennomgangen vi burde gjort, sier han.

Omgjør vedtaket

Selv om et flertall på Stortinget har stemt for forslaget, er det ikke noe problem å endre. Stortingets 3. visepresident Svein Roald Hansen (Ap) sier det vil bli lagt inn en anmerkning i annengangs behandling fredag, og Stortinget vil så stemme over forslaget på nytt neste uke.

– Det er grunnen til at man har to voteringer på lovsaker, sier han.

Les også:

Carl I. Hagen klar for comeback på Stortinget

Venstre med invitasjon til Ap i innvandringspolitikken

Opposisjonen vil ha Listhaug-svar om Storskog