Verdens lengste togtunnel åpnes for publikum i Sveits

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det første toget kjørte søndag gjennom verdens lengste togtunnel, den 57,1 kilometer lange Gotthard-tunnelen under de sveitsiske Alpene, søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Toget kjørte fra Zürich til Lugano, og turen gikk mer enn 30 minutter raskere enn før. Snarveien har tatt 17 år å bygge og kostet over 100 milliarder norske kroner.

– Vi har trent på dette i lang tid og er glade for endelig å være i gang, sier Andreas Meyer, leder for den sveitsiske jernbaneverket (SBB).

Den offisielle åpningen av den delvis EU-finansierte tunnelen var i juni. Da var blant annet Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande og Italias statsminister Matteo Renzi var på plass.

Les også: ABC Nyheter var tilstede da den siste delen av bergveggen brast

Den 57 kilometer lange tunnelen er laget for revolusjonere godstransporten i Europa og fjerne behovet for 1 million trailertransporter årlig, noe som vil innebære et kraftig kutt i skadelige klimautslipp og annen forurensning.

Gotthard-tunnelen har ikke bare overtatt tronen som verdens lengste jernbanetunnel fra den 53,8 kilometer lange Seikan-tunnelen i Japan, den går helt ned til 2,3 kilometer under bakken og blir med det også verdens dypeste.

Russland hadde forøvrig lenge rekorden for verdens bredeste tunnel.