Norge kritisk til israelsk lovforslag om bosetninger

Israelske bosettere har etablert en rekke ulovlige utposter på privateid palestinsk jord på Vestbredden, som Amona, rett utenfor den palestinske landsbyen Silwan. Et lovforslag åpner nå for å «legalisere» utpostene. Foto: Reuters / NTB scanpix
Israelske bosettere har etablert en rekke ulovlige utposter på privateid palestinsk jord på Vestbredden, som Amona, rett utenfor den palestinske landsbyen Silwan. Et lovforslag åpner nå for å «legalisere» utpostene. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Norske myndigheter er kritisk til at den israelske nasjonalforsamlingen har vedtatt et lovforslag som legger til rette for å «legalisere» bosetninger som er bygget ulovlig på den okkuperte Vestbredden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom lovforslaget blir endelig vedtatt, vil den kunne frata palestinere råderett over egen eiendom, til fordel for bosetterne, advarer norsk UD.

Lovforslaget, som er fremmet av statsminister Benjamin Netanyahus høyrekoalisjon, er en revidert versjon av et tidligere lovforslag og vil «legalisere» en rekke såkalte utposter som i henhold til israelsk lov er oppført ulovlig.

Kritikerne mener lovforslaget er første steg mot annektering av Vestbredden, som ble okkupert av Israel i 1967.

FN har i gjentatte resolusjoner slått fast at okkupasjonen er ulovlig og krever full israelsk tilbaketrekning.

– Vi ser med bekymring på at Israel kan komme til vedta en slik lov. Lovforslaget sår også tvil om Israels erklærte støtte til en tostatsløsning og strider mot anbefalingene fra Midtøsten-kvartettens rapport, sier statssekretær Marit Berger Røsland i UD. (©NTB)