Solberg-show senket OL-mester Russland

Silje Solberg spilte en knallkamp mot Russland i EM fredag. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix
Silje Solberg spilte en knallkamp mot Russland i EM fredag. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Keeper Silje Solberg og de norske håndballjentene fikk revansj på Russland etter tapet i OL-semifinalen. Håndball-EM ligger an til å bli gullkantet for Norge etter 23-21 fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ville nok veldig mye fra start av. Det trykket Russland hadde i starten, det hang vi ikke med på. Det ble litt «hengende» fra oss, men etter dét ble det bedre. Forsvars- og keeperspillet var nok det som reddet oss i dag, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 3 etter kampslutt.

– Utrolig deilig å slå Russland når det gjelder. Vi har en veldig god vinnermentalitet, sa burvokter Solberg til kanalen.

Hun flyttet til proffspill i Paris i sommer. Det har gjort sisteskansen godt. Solberg har utviklet spillet ytterligere i den franske hovedstaden.

Full gass

Fredag stoppet hun først på godt over 40 i redningsprosent.

Camilla Herrem mistet ballen i sluttsekundene av OL-kampen i Rio de Janeiro. En scoring i stedet ville gitt ekstraomganger og kanskje finaleplass.

Fredag ble det en førsteomgang for full gass fra begge lag og med bra keepere. Solberg sto for Norge, og hun var ørlite svakere enn sin russiske kollega.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge åpnet fryktelig og lå under 3-6. Det jevnet seg ut og var uavgjort for første gang på 8-8.

Ny fart

Kjøret fortsatte etter pausen i det som var EMs beste kamp hittil. Vilt kjør framover i perioder fra begge lag ga nye bomskudd og tekniske feil, men Norge strammet seg mest opp og vant greit.

Veronica Kristiansen var en av de viktigste utespillere. I motsetning til i OL-semifinalen var Norge best i hektiske sluttminutter. Solberg, vraket i OL-troppen, spilte en herlig andreomgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge stakk resolutt fra etter cirka 40 minutter. Landslagssjef Thorir Hergeirsson fikk dermed også sin første mesterskapsseier over Russland.

Norge går videre med fire poeng, Romania to og russerne null. Alt tyder på at det blir norsk semifinale i Göteborg fredag neste uke.

Det norske favorittstempelet ble ytterligere et hakk sterkere foran vel 2400 tilskuere i Helsingborg Arena.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Helt «sykt»

Nora Mørk mener Norge burde ha vært bedre i 23-21-seieren mot Russland i EM, men stjernespilleren var likevel fornøyd etter sliteseieren.

Mørk bidro med fem scoringer mot russerne, men var mellomfornøyd da hun snakket med TV 3 etter kampslutt.

– Det er egentlig helt «sykt» at vi slår Russland i dag. Tidvis var vi ikke gode nok i denne kampen, men jeg synes vi viser god moral. Alle mann kjempet på. Det er fantastisk å vinne en slik kamp, sa Györ-spilleren.

– Det eneste som betyr noe er seieren. Helt fantastisk, sa hun.

Mørk er glad for utgangspunktet Norge nå har skaffet seg.

– At vi går inn i hovedrunden med fire poeng fra denne gruppen. Det er nesten mer enn vi kunne håpet på, mener 25-åringen.

Herrem syns det gikk for sakte

Camilla Herrem var glad for 23-21-seieren mot Russland, men mener hun og resten av håndballjentene må spille med et bedre tempo mot Danmark søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Norge og Danmark går inn i hovedrunden med fire poeng. Søndag er det klart for rivaloppgjør. Norge har favorittstempelet, men Danmark kommer ikke til å gjøre det lett for Herrem & co.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Danmark kjører mye tempo, slik Russland også gjør det. Vi har litt å hente der, synes jeg. Vi sprang hjem (mot Russland), men vi er ikke helt der. Det er et lite problem vi har nå, sier rogalendingen til NTB.

Halvhjertet

Norge fikk en trå start mot Russland fredag.

– Det var litt halvhjertet i starten, vi måtte ta oss sammen, spille som et lag. Da kom sjansene. Det er slik vi må framstå mot Danmark også, for danskene har spilt skikkelig bra så langt i EM, sier veteranen.

Hun legger ikke skjul på at det betyr mye å møte danskene.

– Det er veldig gøy å spille mot Danmark. Da vet vi det kommer en del folk. Det blir en rivalkamp, sier Herrem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overkommelig

Dette venter Norge i hovedrunden som starter søndag. Tre nye strake norske seirer?

Ja, muligheten for det er stor. Lagene fra pulje C har ikke imponert.

Danmark: Videre med fire poeng i ryggen. Godt unna kvaliteten fra storhetstiden. Trolig ingen stor trussel mot Norge med mindre de norske keeperne har en helt svak dag. Norsk seierssjanse: 70-30.

Ungarn: Skadeskutt og kom seg videre med en klar seier over et elendig Montenegro i siste kamp. Norsk seierssjanse: 80-20.

Tsjekkia: Har utviklet seg stabilt de siste årene og er et habilt lag. Norsk seierssjanse: 80-20.