Obama vil ha full gransking av cyberangrepene mot valget

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Barack Obama har bedt om en full gjennomgang av cyberangrepene mot USA i forkant av presidentvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obamas regjering og USAs etterretningssjef gikk en måned før valget ut og sa at Russland sto bak en omfattende kampanje for å påvirke det amerikanske presidentvalget, blant annet gjennom hackerangrep mot Det demokratiske partiet.

Alle USAs 16 etterretningsetater sto bak uttalelsen. De private sikkerhetsfirmaene Crowdstrike, Mandiant og Fidelis har også konkludert med at russiske hackere sto bak.

Russland avviser blankt at landet har hatt noe med hackingen å gjøre, og president Vladimir Putin har kalt anklagene for hysteriske.

På tross av etterretningstjenestenes konklusjoner, mener påtroppende president Donald Trump heller ikke at Russland står bak.

– Jeg tror det ikke. Jeg tror ikke de blandet seg inn, sier Trump i et ferskt intervju med Time Magazine.

Rask gransking

Rapporten som president Obama nå har bestilt, skal være klar før han går av 20. januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Presidenten har bedt etterretningstjenestene om å iverksette en full gjennomgang av det som skjedde under valgprosessen i 2016, sier Obamas sikkerhetsrådgiver Lisa Monaco.

– Det er helt nødvendig å forstå hva dette betyr, hva som har skjedd og å lære av det, sa hun under et frokostmøte holdt av The Christian Science Monitor.

Flere hackerangrep rammet Demokratene under valget. Store mengder stjålne eposter fra Hillary Clintons valgkampsjef John Podesta ble offentliggjort på WikiLeaks og andre nettsteder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokratene rammet

Hackerangrepene fikk blant annet direkte innvirkning under Demokratenes landsmøte. Da ble det offentliggjort interne eposter som viste at ledende personer i partiet støttet Hillary Clinton fremfor Bernie Sanders på et tidspunkt da partiapparatet skulle ha forholdt seg nøytralt. Avsløringene førte til at Det demokratiske partiets nasjonalkomités leder, Debbie Wasserman Schultz, trakk seg rett før landsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av september ble det kjent at FBI etterforsket et forsøk på datainnbrudd i mobiltelefonene til medlemmer av Demokratenes ledelse. Målet skal ha vært å hente informasjon om donorer.

Presser på

Siden Donald Trumps valgseier har Demokratenes representanter i Senatets etterretningskomité presset på for å få Obama til å nedgradere mer av den informasjonen etterretningstjenestene har om Russlands rolle.

Blant dem som er fornøyd med Obamas beslutning, er demokraten Adam Schiff, som mener det er urovekkende at Trump nekter å høre på etterretningstjenestene.

– Det gjør at det haster ekstra med å gå grundig gjennom dette før president Barack Obama går av neste måned, sier California-representanten.

– Hvis regjeringen ikke reagerer kraftig på slike handlinger, kan vi regne med å se mye mer av dette i nær framtid, sier han