Helga Pedersen trekker seg som presidentkandidat til Sametinget

NEI TAKK: Helga Pedersen (Ap) har besluttet å trekke sitt kandidatur som ny sametingspresident. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NEI TAKK: Helga Pedersen (Ap) har besluttet å trekke sitt kandidatur som ny sametingspresident. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helga Pedersen har besluttet å trekke sitt kandidatur til vervet som ny sametingspresident. – En tung beslutning, sier hun til Nordlys.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg advarte kraftig, men ble ikke lyttet til, sier Helga Pedersen.

Helga Pedersen ble i november formelt valgt som Arbeiderpartiets presidentkandidat til Sametinget i forkant av sametingsvalget neste høst. Fredag valgte hun å trekke seg, forteller hun Nordlys.

– Det er en utrolig tung beslutning å ta. Jeg har tenkt meg nøye om, og jeg kan ikke være med på å forsvare den beslutningen som er tatt, sier Pedersen.

Hardkjør

Bakgrunnen er det hun mener er hardkjøret til Arbeiderpartiets sametingsgruppe mot Norske Samers Riksforbund (NSR) i Sametingets behandling av budsjettforslaget, som endte med at Aili Keskitalo ble kastet fra presidentvervet sammen med sitt sametingsråd.

Konflikten endte med at Arbeiderpartiets sametingsgruppe overtar makten sammen med Høyre og Árja, og med Vibeke Larsen (Ap) i spissen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg her helt uenig i det veivalget som sametingsgruppa til Ap har gjort. Det var et galt valg med tanke på Aps strategi og av hensyn til Sametinget. Det er blitt skapt et inntrykk av at politisk spill er viktigere enn politikken, sier Pedersen til Nordlys.

Ødelegger valgkampen i 2017

Ifølge Nordlys på lederplass skal også Arbeiderpartiet sentralt være overrasket over framgangsmåten ettersom Larsen – som tapte nominasjonen i Ap som presidentkandidat neste år mot nettopp Pedersen for få uker siden – har valgt en framgangsmåte som ikke hadde noen forankring i den øvrige partiorganisasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange mener at Aps valgkamp foran sametingsvalget neste høst allerede er ødelagt.

– Jeg mener det er feil strategisk av hensyn til Arbeiderpartiets muligheter til å vinne valget neste høst, sier Pedersen til NRK.

Vibeke Larsen sier til ifinnmark at hun synes beslutning til Helga Pedersen er merkelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er merkelig at hun er imot at vi vil synliggjøre Arbeiderpartiets politikk på Sametinget. Vi som sitter på Sametinget, har fokus på politikk og det å få gjennomslag for våre saker. Det får vi til ved grepet vi gjorde torsdag. Så jeg stiller meg spørrende til den begrunnelsen hun fremfører, mener Larsen.

Økonomisk bakside

Nordlys peker også på det faktum at å kaste sametinget på den måten som ble gjort nå både fører til tapt omdømme og har en økonomisk bakside

Etterlønn til sametingsrådet, plenumsleder og rådgivere kan nemlig alene beløpe seg til nærmere 1,8 millioner kroner. I oktober neste høst vil etter all sannsynlighet mindretallskonstellasjonen som Larsen styrer, bli kastet og sametinget må da ut med samme sum til Larsen og hennes kumpaner.

Avisen påpeker det noe ironiske ved at dette skjer i en situasjon der sametingets egne politikere har gjort det til en hovedsak å protestere mot manglende bevilgninger til viktige samiske formål over statsbudsjettet.