Vil ruste Norge bedre mot digitale angrep

RISIKO: Norge skal være trygt, men ikke fullstendig overvåket, mener Anders Anundsen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RISIKO: Norge skal være trygt, men ikke fullstendig overvåket, mener Anders Anundsen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge må bli bedre til å avdekke og håndtere digitale angrep, mener justisminister Anders Anundsen (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han presenterte fredag stortingsmeldingen «Risiko i et trygt samfunn» om samfunnssikkerhet.

– Et sentralt mål vil være å styrke vår nasjonale evne til både å avdekke og håndtere digitale angrep. Det er også nødvendig å styrke kompetanse på IKT-sikkerhet på alle nivåer i samfunnet. I bunnen må vi ha en trygg og pålitelig IKT-infrastruktur, sier Anundsen og viser til at regjeringen neste år vil utarbeide en egen stortingsmelding om IKT-sikkerhet.

– Må akseptere risiko

Meldingen omfatter ellers temaer som smittsomme sykdommer, voldelig ekstremisme og terror og sikring mot alvorlige naturhendelser.

– Å leve i et åpent samfunn, innebærer å akseptere en viss risiko, påpeker Anundsen, som sier det verken er mulig eller ønskelig å fjerne all risiko.

– Vi ønsker for eksempel å forebygge alvorlig kriminalitet, men vi ønsker ikke et samfunn basert på gjennomgripende overvåking av offentlige eller private rom, sier Anundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonal sikkerhetsmyndighet har tidligere vært kritisk til regjeringens evne til å koordinere det forebyggende sikkerhetsarbeidet, særlig når det gjelder digitale angrep. Avdelingsdirektør Mona Strøm Arnøy sier hennes første reaksjon på stortingsmeldingen er positiv, men tar forbehold om at hun ikke har lest hele.

– Ambisjonen om å få etablert et bredt nasjonalt regelverk for IKT-sikkerhet, om å få en ny nasjonal strategi for IKT-sikkerhet med påfølgende handlingsplan, og sist men ikke minst at regjeringen vil holde fortsatt trykk på arbeidet vårt med å forbedre den nasjonale evnen til å oppdage og håndtere digitale angrep, vil bidra til forbedring innenfor IKT sikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Justisdepartementet får kritikk for å ikke stille på kriseøvelse

Savner tiltak

Lederen av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), mener imidlertid meldingen burde vært langt mer konkret om hva som bør gjøres og hvordan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er dessverre nok en melding der det brukes mye plass på å beskrive virkeligheten, men uten at det følges opp med konkrete tiltak, sier hun.

Som eksempel viser hun til at det varsles en styrking av Sivilforsvaret, men at meldingen sier lite om hva det innebærer.

– Som så mange ganger før, lover regjeringen å få på plass sikringen av samfunnskritiske objekter, uten at den slår fast når eller hvordan, fortsetter hun.

– Dette kunne vært et dokument som tok samfunnssikkerhetsarbeidet viktige skritt fremover, dessverre er det skuffende svakt når det gjelder konkrete tiltak og gjennomføring, sier Ap-politikeren.

Les også: Hadia Tajik krever handlingsplan for cybersikkerhet